Helyi közélet

2010.03.01. 13:58

Meteorit a borsodi égbolton?

<p>Vasárnap éjszaka villanásokra, erős fényjelenségekre lettek figyelmesek Miskolc, Kazincbarcika, Putnok, és Ózd környékén.</p>

A villanások és különös fényjelenség okozója vélhetően egy meteorit lehetett - tájékoztatta a Borsod Online-t Egyedné Novodonszki Éva B.A.Z. Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószővívője.

A villanásokról és dörgéssel járó érdekes jelenségről több településről is érkezett bejelentés, szinte egyidőben vasárnap 23.20 perckor a megyei rendőrfőkapitányságra. Az ismeretlen jelenségről tájékoztatták a Katasztrófavédelmet, amely vizsgálatot kezdett az ügyben.

A meglepően fényes égi villanásokat Borsodban, Budapesten, de még Szabolcsban is láthatták sokan vasárnap éjjel.


Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják. Kohánka István elmondta: a bejelentések alapján először meteorhullásra gondoltak, de ehhez túlzottan nagy területen észlelték a jelenséget az emberek. Ráadásul semmi nyomát sem találták az ilyenkor szokásos becsapódásnak. Mindezek mellett a fény fehér volt, míg a meteorok vörös fényben izzanak. Részletek >>>Mi az a meteorit?
A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld (vagy egy másik égitest, például a Hold, a Mars, stb.) felszínével való ütközéskor nem semmisül meg. - írja a Wikipédia internetes enciklopédia. Részletek >>>

Magyarországi meteoritek
A legtöbb magyarországi meteorit még a XIX. századból származik. A történelmi Magyarországról származó meteoritek közül a legismertebbek a következők: Mezőmadaras (Marosvásárhely közelében, Erdélyben), Mócs (Az erdélyi Mezőségen), Knyahinya (Csillagfalva, Máramarosban). Knyahinya és Mócs hullásai mindmáig a legnagyobbak közé tartoznak, melyek során 1000 ill. 3000 darabra becsülik a lehullott darabok számát.
Ez az összeállítás a Londoni Meteoritkatalógus 1985-ös kiadása alapján készült. Ebben az 1995-ös kaposfüredi hullás még nem szerepel. Részletek >>>

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában