Helyi közélet

2010.03.23. 15:33

Megszűnnek a "vödörtaxik" Felsőtárkányban és Bogácson

<p>Felsőtárkány, Bogács - Utolsó alkalommal "vödörtaxiznak" a békák a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőtárkányban és Bogácson a napokban. A Bükki Nemzeti Park (BNP) Igazgatóság nagyszabású környezetvédelmi beruházásának köszönhetően a védett állatok százai a jövőben már nem pusztulnak el, miközben az élőhelyük és szaporodó helyük közötti utat megteszik.</p>

Ezekben a napokban a Bükk hegységben több száz béka indul téli vermelõhelyérõl a peterakó, szaporodó helyére. Elsõsorban a védelem alatt álló barna varangy, gyepi béka és erdei béka populáció egyedei kelnek rövidebb-hosszabb vándorútra - közölte a Független Hírügynökséggel Kangúr Tibor a BNPI békamentõ programjának szóvivõje. Bogácson és a Felsõtárkányban éppen az oldalvölgyi tavak békái igyekeznek szaporodó helyük felé. A telelõhelyüket valamint úti céljukat azonban forgalmas közút választja el. A békák ezeket az utakat nem tudják kikerülni, átkelnek rajta és a gyakran autók kerekei alatt végzik.

Ezt igyekeztek megakadályozni a BNP munkatársai azzal, hogy egyesével vagy egyszerre több egyedet vödörben, "vödörtaxizva" átszállítják az út egyik oldaláról a másikra. A rendszeres akciók ellenére több száz egyed így is elpusztult. A tömeges békagázolást idén kell utoljára a vödörtaxiknak megakadályozni. Bogácson, a helyi halastó környezetében egy, míg Felsõtárkányban az Oldalvölgyi-tavak körzetében két békaátjárót építenek a nemzeti park munkatársai ebben az évben. Az átereszeken kívül beton terelõfalak is segítik a jövõben a békák és egyéb kétéltûek tájékozódását, vagy a helyes út megtalálását. A beruházástól a BNP szakemberei azt várják, hogy megszûnjön a békagázolás. A tömegesen elpusztult kétéltûek az utat is síkossá, balesetveszélyessé tehetik, tehát biztonságtechnikai szempontból szintén fontos az átjárók megépítése - közölte a szóvivõ.


Megszűnik a "vödörtaxi"

boon | 2010.03.23 14:05

Bogács, Felsőtárkány - A Bükki Nemzeti Parkban a napokban állnak utoljára szolgálatba a barna varangy, gyepi béka, tavi béka és egyéb kétéltűek mentésére szolgáló "vödörtaxik" a napokban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában