Helyi közélet

2010.03.23. 18:59

Megszűnik a "vödörtaxi"

<p>Bogács, Felsőtárkány - A Bükki Nemzeti Parkban a napokban állnak utoljára szolgálatba a barna varangy, gyepi béka, tavi béka és egyéb kétéltűek mentésére szolgáló "vödörtaxik" a napokban.</p>

Utolsó alkalommal „vödörtaxiznak” a békák Felsőtárkányban és Bogácson a napokban. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nagyszabású környezetvédelmi beruházásának köszönhetően a védett állatok százai a jövőben már nem fognak elpusztulni, miközben az élőhelyük és szaporodó helyük közötti utat megteszik. A Nemzeti Park a legnagyobb forgalmú békaátjáróknál alagutat épít a védett állatok számára, így azok védett körülmények között ugrálhatnak a telelő helyről a szaporodó helyet jelentő tavak felé.

Ezekben a napokban a napokban a Bükk hegységben több száz béka indul téli vermelőhelyéről a peterakó, szaporodó helyére. Elsősorban a védelem alatt álló barna varangy, gyepi béka és erdei béka populáció egyedei kelnek rövidebb-hosszabb vándorútra. 

A napokban Bogácson és a Felsőtárkányban az oldalvölgyi tavak békái igyekeznek "haza", már amennyiben -  akár csak a gólyáknál a fészkelőhelyet - a szaporodó helyet hazának tekintjük. A telelőhelyüket a szaporodó helyüktől azonban forgalmas közút választja el. A békák ezeket az utat nem tudják kikerülni, átkelnek rajta és a gyakran autók kerekei alatt végzik. Ezt igyekeztek megakadályozni a BNPI munkatársai azzal, hogy egyesével vagy egyszerre több egyedet vödörben, „vödörtaxizva” átszállítják az út egyik oldaláról a másikra.  A rendszeres akciók ellenére több száz egyedet így is elzágoltak.

A tömeges békagázolást idén kell utoljára a vödörtaxiknak megakadályozni. Bogácson, a bogácsi halastó környezetében egy, míg  Felsőtárkányban az Oldalvölgyi–tavak körzetében két békaátjárót építenek a Nemzeti park munkatársai ebben az évben. Az átereszeken kívül beton terelőfalak is segítik a jövőben a békák és egyéb kétéltűek tájékozódását ill. a helyes út megtalálását.

A beruházástól a BNPI szakemberei azt várják, hogy megszűnjön a békagázolás. A tömegesen elgázolt kétéltűek az utat síkossá, balesetveszélyessé tehetik, tehát biztonságtechnikai szempontból is fontos az átjárók megépítése. Tehát a vödörtaxik utoljára szállítják utasaikat ezekben a napokban!


Megszűnnek a "vödörtaxik" Felsőtárkányban és Bogácson

fuggetlen | 2010.03.23 15:33

Felsőtárkány, Bogács - Utolsó alkalommal "vödörtaxiznak" a békák a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőtárkányban és Bogácson a napokban. A Bükki Nemzeti Park (BNP) Igazgatóság nagyszabású környezetvédelmi beruházásának köszönhetően a védett állatok százai a jövőben már nem pusztulnak el, miközben az élőhelyük és szaporodó helyük közötti utat megteszik.

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában