Helyi közélet

2010.03.19. 13:00

KRESZ-táblán hirdetni?

<p>Miskolc - Levelezőfórumunkon az utak kátyússága mellett a politikai hirdetések útszéli megjelenését is kifogásolták.</p>

Az Észak-Magyarország levelezőfórumán, az Agorán vetette fel egyik hűséges levelezőtársunk, hogy a politikai hirdetések már a közlekedési jelzőtáblák közvetlen közelében is feltűntek, holott egy GKM rendelet úgy rendelkezik, hogy „Tilos közúti jelzésen, annak tartóelemén, vagy bármely más, a forgalom szabályozására szolgáló berendezésen olyan jelet, feliratot vagy tárgyat elhelyezni, amely nem kapcsolódik a szóban forgó jelzés vagy berendezés céljához".

A jelzőtáblák kihelyezése az út kezelőjének feladata. A városon átvezető főútvonalak mentén a Magyar Közút Kht. az illetékes a kérdésben. Sass István, az útkezelő forgalomszabályozási osztályának vezetője elmondta: csak azokban az esetekben tud eljárni, ahol a jelzőtábla és a hozzá tartozó tartóeleme is a Magyar Közút Kht. tulajdonában van. Bár mostanában nem találkozott sem politikai, sem kereskedelmi hirdetéssel jelzőtáblákon vagy tartóelemein, munkatársai megvizsgálják a bejelentést, és amennyiben szükséges, megteszik a szükséges lépéseket. A Magyar Közút Kht. abban az esetben nem távolíthatja el az oda nem illő jelzéseket, ha a tartóeszköz más tulajdonában van. A városban gyakori, hogy az útkezelő villanyoszlopokra helyezik ki a közlekedési táblákat, azonban ezek a város tulajdonában és az áramszolgáltató kezelésében vannak – a táblák kihelyezését azonban mindkettőjüknek „el kell tűrnie”. Ezekben az esetekben a közútkezelőnek nincs rá lehetősége, hogy a GKM rendeletnek érvényt szerezzen, és a közlekedéshez nem kapcsolódó jelzést eltávolítsa, legfeljebb ha az takarja a jelzőlámpát, berendezést, vagy a közlekedés biztonságát más módon veszélyezteti, kezdeményezheti az állapot megszüntetését.

A város többi részén a Miskolci Városgazda Kht. helyezi ki a táblákat, mondta Kertész Béla, az önkormányzati cég műszaki vezetője, azonban a polgármesteri hivatal hatósági osztályán hozott döntések alapján. Lévai István, az érintett osztály munkatársa elmondta: két útellenőr csoport is folyamatosan járja a város útjait, és ha hasonló szabálysértést tapasztalnak, intézkednek a hirdetések eltávolításáról. Lévai István hozzátette még: a pártok ismerik a szabályozást, a kampány megkezdése előtt értesítést kaptak arról, hol szabad, s hol nem plakátot kihelyezniük. Amennyiben valóban van olyan „tartóeszköz” a városban, amin hirdetés és közlekedési jelzőtábla, illetve berendezés található, intézkednek a hirdetés eltávolításáról.

ÉM-SZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában