Helyi közélet

2010.03.14. 13:31

Könnyű saláta sok-sok csírával

<p>Kicsit idegenkedtem a gondolattól, hogy nyers káposztasalátát egyek, de aztán udvariasságból mégis belekóstoltam... Majd kértem még.</p>

Kicsit idegenkedtem a gondolattól, hogy nyers káposztasalátát egyek, de aztán udvariasságból mégis belekóstoltam... Majd kértem még. Láthatta rajtam Krisztina, mert mikor elbúcsúztunk, készített is nekem (és fotóskollégámnak is) egy-egy káposztasalátás szendvicset, és bevallom, még az úton el is fogyott. (A kollégámé is.)
Somogyi Krisztina már hivatásánál fogva is elkötelezett bioétel-fogyasztó, hiszen a miskolci Belvárosi Biovásár (péntekenként a Tudomány és Gazdaság Házánál) ellenőrzése és programszervezése is a feladatai közé tartozik a Zöld Akció Egyesület munkatársaként. Ott veszi a friss zöldségeket, a tejet, a valódi gyümölccsel ízesített joghurtokat, rajong a zöldségpástétomokért, a fűszeres sajtokért, a tönkölybúzából készült buciért és a mangalicahúsból készült termékekért, mint például a rozmaringos mangalica-szürkemarha szalámi.
 
„Emerléptékű” gazdaság
Agrármérnök vagyok, az egyetemen megtudhattam, milyen és mennyi növényvédőszert, műtrágyát használnak a nagyüzemi termesztésben, és hogy milyen az ipari állattartás: voltam gyakorlaton tehenészetben, fejőházban, sertéstelepen. Úgy éreztem, engem inkább az vonz, amit még a nagyszülőknél láttam.
Krisztina sok időt töltött a zempléni kis faluban, Simán, ahol látta nagyszülei kis gazdaságában a szabad tartású, egészséges háziállatokat és a termények hagyományos feldolgozását, édesanyja, például még maga köpülte a vajat. Úgy gondolta, olyan ételeket szeretne enni, amelyek ilyen helyen, „emberléptékű” környezetben készítenek el. Ezért érzi azt, otthonra talált a biotermelők között.
Sok-sok receptet is kapott már tőlük, és általuk kedvelte meg a csicsókát is, amelyet a nekünk készített salátába is tett.
– Kellemes, édeskés íze van, levesnek, köretnek is szeretjük, sőt nyersen is ehető. Sokszor csak meghámozom, mintha alma lenne, és úgy eszem.
 
Friss zöld zöldségek
A hétköznapokon egyébként is főleg nyersen esznek, amit csak lehet: céklát, sárgarépát, petrezselymet, és salátákat. Nagyon szeretik a csírákat, a káposztasalátához például káposzta- és napraforgócsírát kínált. Érdekes, friss zöldség ízük van – mi is megkóstoltuk – és jó tudni, tele van vitaminnal.
Szó sincs egyébként arról, hogy Krisztina és férje vegetáriánusok lennének. Szeretik a szárnyasokat és a sertéshúst is, főleg az említett mangalicát. Kedvenceik a tartalmas levelesek, melyek sokszor olyanra készülnek, hogy megáll bennük a kanál. És persze, a desszertek sem maradnak le az étlapról.


Krisztinától sok-sok receptet kaptunk, néhányat válogattunk közülük
 
Saláták
Káposztasaláta
Hozzávalók: egy kisebb fej káposzta, 2-3 szál sárgarépa, 1-2 fej lilahagyma. (Krisztina reszelt még bele csicsókát is.)
Elkészítése: A zöldségeket legyaluljuk (a legjobb hozzá a „V” gyalu), a káposztát, a répát vékony hosszúkásra, a hagymát apróra. Besózzuk, és amíg áll, tartármártást készítünk. A zöldségeket kb. 10 perc állás után alaposan kinyomkodjuk, és a tartármártásba keverjük. (Sültek mellé is finom.) Az ízélmény és a látvány is fokozható friss csírák hozzáadásával.
 
Tartármártás (a salátához 2-3 tojás kell)
Hozzávalók: 1 tojás, 1 dl olaj (Krisztina hidegen sajtolt napraforgóolajat használt hozzá), mustár (kb. 2 kávéskanál, de ízlés szerint), pici só és cukor, 2 dl tejföl, citromlé
Elkészítése: A tojássárgájához hozzáadjuk a mustárt (Így nem csapódik ki az olaj) és robotgéppel kavargatva lassan hozzákeverjük az olajat. Sűrű, kemény masszát kell kapjunk. Teszünk bele sót, cukrot, hozzákeverjük a tejfölt. Ha szükséges, teszünk még hozzá mustárt. Ha kápsotasalátához tesszük, kihagyható a citromlé.
 
Krisztina salátája
A kínai kelt, a sóskát és a csicsókát felaprózza, dióbelet ad hozzá. Az öntethez az olívaolajat a mézzel simára keveri, zúzott fokhagymát és friss rozmaringot ad hozzá, ezt kis vízzel hígítva önti rá a zöldségekre. Tökmag és ementáli jellegű sajt is kerülhet bele. Húsok mellé köretnek is nagyon finom.
 
Krisztina töltött csirkecombja
Reszelt sárgarépát, reszelt almát összedolgoz nagyon sok apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt gyömbér, rózsabors, csipetnyi só és bors kerül még bele. A hozzávalókat kis ideig érleli a hűtőben, majd a csirkecombokba tölti. Kevés zsíron fólia alatt megpuhítja, utána leveszi a fóliát és megpirítja közben a levével locsolgatva. Köretként külön-külön megfőzött rizst és búzát vegyít össze, petrezselyemzöldet szór a tetejére.
 
Répatorta csokoládépáncélban
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa , megtisztítva, megmosva és lereszelve, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 tojás sárgája, 5 tojás fehérje, 10 dkg barna cukor, 10 dkg méz, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg dió apróra vágva, 1-1 csipet őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió, 2 dkg vaj
Csokibevonathoz: 25 dkg étcsokoládé, 0.5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
Díszítéshez: chilis csokigolyók és fehér marcipánmassza
Elkészítés:
1. A tojássárgáját a vaníliás cukorral, a barna cukorral és a mézzel habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
2. A finomra reszelt sárgarépát, az apróra vágott diót, a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót a habosra kevert tojássárgájához keverjük, majd a óvatosan belekeverjük a felvert tojáshabot.
3. A kerek tortaformát (átmérő: 28 cm) vajjal kikenjük és beleöntjük a tésztát. 220 C-os előmelegített sütőben ötven percig sütjük.
4. Ha kihűlt kiborítjuk a tortaformából. A csokoládét feldaraboljuk és gőz fölött megolvasztjuk. 0,5 dl olajat adunk hozzá lassú kevergetés közben. Ha simára kevertük a masszát, óvatosan a torta tetejére öntjük és késsel egyenletesen eloszlatjuk, majd az oldalát is megkenjük vele. Díszítésként enyhén megnedvesített ujjakkal csinos kis golyókat formálunk a marcipánból és a chilis csokigolyókkal felváltva a torta pereme mentén kört rakunk ki belőlük, középre egy fél dióbelet helyezünk. Fél napra a hűtőbe tesszük, hogy a csokibevonat megkössön. A végeredmény festői, de nemcsak nézni érdemes :)

Hajdu Mariann

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában