Helyi közélet

2010.03.30. 10:51

Kihasználták a jó időt

<p>Parasznya - Kerti munkára csábítottak a tavasz első erőteljesebb sugarai.</p>

Sokan használták ki a tavaszias – bár itt-ott kicsit nedves – időt a kertjük rendbe tételére. Akik még nem végezték el a szőlő tavaszi metszését, most bepótolhatták, mások pedig szántottak, ásóztak a kertjeikben. A föld már elég meleg ahhoz, hogy a vetőmagok ne menjenek tönkre – így ásózás és gereblyézés után az ágyásokat is ki lehetett alakítani.

A parasznyai Perge Istvánné, Juliska néni kertjét lóval szántották: évente kétszer szokta így átforgattatni a földet, tavasszal, hogy a növények könnyen gyökeret verjenek és ősszel, hogy a csapadék mélyen beszivároghasson a földbe, s hogy a hideg idő elmúltával porhanyósabb legyen a talaj. A kert egyik oldalába burgonyát fog vetni, a másik részébe pedig mindent, ami egy rendes konyhakertben megtalálható. Először a petrezselyem és a répa tavaly megszedett magja kerülnek a földbe, aztán a zöldborsó, ami néhány hét múlva már termést is hoz - ha nem lesz komolyabb lehűlés.

A kertjében szántó radostyáni Szabó János elmondta: ilyenkor Tünde nevű lovának sok munkája van, mert a környéken található házak kertjei ahhoz nem elég nagyok, mindenkinek megérje saját lovat, rotációs kapát tartani, ahhoz viszont igen, hogy azt kézzel érdemes legyen felásni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában