Helyi közélet

2010.03.24. 08:05

Hiába a térfigyelő kamera, ha senki sem nézi a monitort

<p>Miskolc - A tavasz előcsalja a részeg garázdákat Miskolc belvárosában – a folyamatos „zaklatásuk” lehet a megoldás.</p>

Miskolc közterein reggelente egyre gyakrabban árulkodnak törött sörösüvegek, elhagyott pálinkás palackok arról, hogy valakik egészen jól érezhették magukat ott az elmúlt éjszaka. Az ivászat azonban erőt önt a mulatozókba, amit gyakran az utcabútorokon, ereszcsatornákon demonstrálnak, de az sem ritka, hogy a szesztől felgyorsult – vagy éppen megfordult – perisztaltikájuk gusztustalan nyomait hagyják hátra olyan helyeken, ahol az óvatlan járókelő bármikor beleléphet. A parkok, közterek közelében élők számára az sem elhanyagolható, hogy ezek a dorbézolások zajjal járnak, sem nyugodtan pihenni, sem ablakot nyitni nem lehet a trágárkodó, ordibáló alakoktól. Joggal teszik fel a kérdést: miért nem intézkedik valaki ezeken a térfigyelő kamerákkal is ellátott területeken?

A kérdést mi is megfogalmaztuk, ám nem tudtuk feltenni a közterület-felügyelet illetékeseinek, mert egyetlen illetékest sem tudtunk elérni. Helyettük Nyírő Pál önkormányzati képviselővel, Miskolc közbiztonsági tanácsnokával beszéltünk, aki elmondta: a problémával már őt is többször megkeresték, ezért egy intézkedési tervek készülnek kidolgozni, melynek végrehajtásába a közterület-felügyelők mellett a városőrséget, a polgárőrséget és a rendőrséget is bevonnák. A városőrség már nem csak az Avason „vethető be”, hanem a közbiztonsági pontok közelében is – melyek működtetését a terek szerint hamarosan átveszik –, de tevékenységüket ki kívánják terjeszteni a város más közterületeire is, ahol a rendőrség szakmai irányítása mellett a polgárőrséggel és a közterület-felügyelet támogatásával, jelzései alapján látnák el feladatukat.

Nyírő Pál kifejtette: itt a tavasz, a jó idő pedig a parkokba csábítja a fiatalokat, akik aztán részegen tönkreteszik, összemocskolják a tereket – a közrendre vigyázók munkáját viszont akadályozza, hogy hiába „veszik elő” az elkövetőket, másnapra kinn vannak, és mindent ugyanott folytathatnak, ahol abbahagyták. A megoldás a folyamatos „zaklatásuk” lehet, vagyis a járőrök útvonalát úgy kell átszervezni, hogy egy-egy helyre többször is visszatérhessenek, elriasztva ezzel a köztéri italozókat, randalírozókat. A terv az, hogy először azokon a belvárosi területeken raknak rendet, ahol a legégetőbb a probléma, az Európa téren, a Hősök terén, az Antal József parkban és a Szinva-teraszon.

ÉM/SZP

Kapcsolódó cikkek:

Vedelnek, törnek, zúznak a fiatalok Miskolcon
Miskolc - Számos alkalommal megírtuk már: Miskolc köztereit – különösképpen az Európa teret, a Hősök terét, az Antal József parkot és a Szinva teraszt – annak ellenére folyamatosan rongálják, hogy kamera figyeli az adott területet.

Tetemvár: újratöltve!
Miskolc – Olvasónk szerint (továbbra is) tarthatatlan a helyzet a borsodi megyeszékhely Tetemvár városrészében.

Európa tér: dajdajozás után
Miskolc - Olvasónk jelezte, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak a miskolci Európa téren (is). Emberi fekália, üres- és összetört üvegek, vandalizmus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában