Helyi közélet

2010.03.15. 08:54

Ebek kötelező, veszettség elleni védőoltása

<p>Miskolc - Valószínűleg minden kutyatartó tudja, hogy az állatait minden évben kötelező beoltania veszettség ellen.</p>

A jelenleg érvényben lévő állategészségügyi jogszabályok azt írják elő, hogy minden 3 hónapnál idősebb ebet 30 napon belül (tehát 3 és 4 hónapos kora között) be kell oltani veszettség ellen. Ezt az oltást 6 hónapon belül meg kell ismételni, így a fiatal kutyák első életévükben két alkalommal kapnak veszettség elleni oltást. Az egy évnél idősebb kutyákat évi egy alkalommal kell vakcinázni. Az oltással egy időben kötelező az állatokat féregteleníteni is.

A kutyák kötelező, veszettség elleni védőoltásának időszaka Miskolcon 2010. március 1.-étől április 20.-ig tart.

Az oltást olyan magán állatorvosok végezhetik el, akik erre a feladatra engedélyt kaptak. Az oltást az állatorvos elvégezheti a rendelőjében, vagy az állat tartási helyén is, ha ebben a tulajdonossal megállapodik. A Magyar Állatorvosi Kamara a területileg illetékes kerületi főállatorvos engedélyével minden településen szervezett oltásokat is tart megkönnyítve az állatok problémamentes beoltását. A szervezett oltások helyéről és idejéről a helyben szokásos módon (hangosbeszélő, újságok, postai értesítések) tájékoztatják az állattartókat. A szervezett oltásokat most a jogosult állatorvosok végezhetik el.

2005-től megváltozott Miskolc város területén az értesítési rend. A polgármesteri hivatal megszüntette a postai értesítő lapok kiküldését. A szervezett oltások helyét és idejét falragaszokon, újsághirdetésekben és a helyi tv hirdetéseiben hozzák a lakosság tudtára. Az értesítéseket most az oltással megbízott kollégák küldik ki.

Az eboltásról igazolást kell bemutatni abban az esetben, ha azt a közterület felügyelet emberei kérik, vagy az állat harapásával kapcsolatban a hatósági vagy jogosult állatorvosnak el kell járnia.

Az oltás díja a felmerülő költségeken kívül, államigazgatási szolgáltatási díjat is tartalmaz, amit az állatorvosok befizetnek az államkasszába. A rendelőben és az állat tartási helyén végzett vakcinázásért magasabb összeget kell fizetnie a tulajdonosnak, mint a szervezett eboltás keretében. Ebben az évben a Miskolc város területén meghirdetett oltási árak a kötelező féregtelenítés árát is tartalmazzák. Az oltás elmulasztása esetén az illetékes jegyzőnek szabálysértési eljárást kell lefolytatnia a kutya tulajdonosával szemben.

Az ebek kötelező, veszettség elleni védőoltásán kívül érdemes tájékozódni az oltás alkalmával a fertőző betegségek elleni, ajánlott védőoltások esedékessége felöl is. A kutyák fertőző betegségei ellen érdemes évi egy alkalommal oltással védekezni. Ha az állat megbetegszik ezen vírusok, vagy baktériumok által okozott betegségekben, a kezelés komoly anyagi áldozatot kíván. Az állat elpusztulhat a kezelés alatt, vagy csak maradandó egészségkárosodással gyógyul meg.

A macskák számára nem kötelező a veszettség elleni védőoltás, de járványügyi szempontból, különösen a nem csak zárt lakásban tartott állatok esetében ajánlott őket is vakcinázni. Ezt az oltást nem a szervezett eboltás helyszínén, hanem állatorvosi rendelőben, vagy otthon kell elvégeztetni. A veszettség elleni védőoltással egy időben végezzük az állatok féregtelenítését is, amit ajánlatos 6 hónap múlva megismételni.

Ha a kötelező oltás alkalmával felkeresik állatorvosukat, ez jó alkalom arra, hogy kedvencük esetleges egészségügyi problémáit megvizsgáljuk és megbeszéljük az aktuális problémákat.

Bízunk abban, hogy kedvencével ebben az évben is problémamentesen zajlanak az oltások és minél kevesebb egészségügyi probléma miatt kell felkeresniük bennünket. Kérünk minden kutyatulajdonost, hogy keresse fel állatorvosát és végeztesse el az aktuális oltást (oltásokat ) - tájékoztatta a Borsod Online-t Dr. Lengyel Béla (Magyar Állatorvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezete).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában