Helyi közélet

2010.02.07. 12:27

Országgyűlési választás 2010 | "Egy megoldás van, újranyitni a bányákat..."

<p>Miskolc - Közös jelöltbemutatót tartottak a munkáspárt Miskolc városi és megyei indulói.</p>

Fülöp József Istvánné, a Munkáspárt miskolci alapszervezetének elnöke mutatta be a párt miskolci és megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit szombaton.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy megválasztásuk esetén felül kívánják vizsgálni a miskolci nagyberuházásokat, köztük a Zöld Nyíl villamosprojektet, a panelprogramot, a MISEK működését. Hozzátette: szeretnék elérni a nyugdíjkorhatár emelésének leállítását, valamint visszaállítani a nyugdíjasok kedvezményeit, amelyeket a válságra hivatkozva elvettek.

Az 1. számú választókerület jelöltje, Fülöp József István így fogalmazott: adó- és járulékcsökkentést szeretnék elérni, hogy a közép- és kisvállalkozók minél több embert tudjanak foglalkoztatni, ezáltal a munkahelyteremtés is megoldható lenne. A saját körzetemben a MÁV-telep rekonstrukciójára szeretnék nagyobb gondot fordítani.

A 2. számú választókerület jelöltje, Nagy Judit szerint: esélyt kell adni a Miskolcon élő fiataloknak a továbbtanuláshoz, és fontos feladat az ingyenes oktatás megőrzése is. Minden fiatalnak alkotmányos joga legyen az első munkahelyhez és az első lakáshoz jutás. Minden gyermek számára ingyenes bölcsődei és óvodai ellátást, illetve napközi otthonos ellátást biztosítunk.

A 3. számú választókerület jelöltje Répási Zoltán bemutatkozásából: Fontosnak tartom, hogy a fészekrakó program visszaélőivel szemben, valamint az avasi paneltűz felelőseivel és okozójával szemben megtörténjen a felelősségre vonás és számonkérés. Miskolctapolcán olyan beruházásokat kell megvalósítani, ami egyezik az ott élők elvárásaival.

A 4. választókerület jelöltje Fülöp József Istvánné elmondta: Legfontosabbnak tartom a munkahelyteremtést, hogy ezáltal a további elszegényedést megállítsuk. Emberhez méltó életet kell megteremteni, amibe nem fér bele a gyermekek és idősek éhezése. Az egészségügyi intézmények önkormányzati tulajdonba legyenek. A közterületeken biztosítani kell a közrendet és a közbiztonságot.

Az 5. választókerület jelöltje Kónya Béla kiemelte: Ózd és térsége valaha Észak-Magyarország Ruhr-vidéke volt, de 20 évvel ezelőtt 20 ezer ember vált munkanélkülivé a kohászat, bányászat megszűnésével. Ma ugyanennyi a munkanélküli abban a térségben. Arra, hogy ezek az emberek munkához jussanak egyetlen megoldás van, újranyitni a bányákat, újraindítani a mezőgazdasági szövetkezeteket.

A 6. választókerület jelöltje Gulyás János hangsúlyozta: Borsodbóta polgármestere vagyok, éppen ezért látom az önkormányzatiság hibáit. Szeretném elérni, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, kapjanak megfelelő hatáskört, pénzügyi támogatást. Valamint azért is dolgoznék, hogy az uniós forrásokhoz könnyebben hozzájussanak a települések. Az elszámolási rendszeren is van mit javítani, hiszen míg ebből sokan jól élnek, addig a településeken ez nehézségeket okoz.

A 7. választókerület jelöltje Kardos Mihály elmondta: amennyiben részt vehetnék a törvényalkotásban, olyan törvények meghozatalát sürgetném, amely a szakszervezetek, érdekképviseletek munkáját segítené, azért, hogy biztonságosabbá tehessük a munkavállalók számára az életet. Azt is fontosnak tartom, hogy a munkások megfelelő bért kapjanak. Ezzel 20 éve egyik párt sem foglalkozik, sokkal inkább a tőkések érdekeit védik.

A 8. választókerület jelöltje Szabó András szerint: a legfontosabb feladat, hogy a körzet közbiztonságát visszaállítsa. Korábban rendőrként dolgozott, ismeri az ottani problémákat. A véleménye az, hogy el kell törölni azt a jogszabályt, hogy 20 ezer forintig nem büntethető az elkövető. A másik fontos programja a munkahelyteremtés, ami ugyancsak segítene a bűnözés visszaszorításában.

A 9. választókerület jelöltje Trestyánszki László elmondta: fontos tartom a vállalkozók terheinek enyhítését, hogy dolgozóikat magasabb bérért foglalkoztathassák. Kiemelten kezelem majd a környezet- és természetvédelmet, és szigorúbb ellenőrzést szeretnék elérni az üzemeknél, nagyüzemeknél. De fontos a mezőgazdaság megerősítése és a helyi kisiparosok ösztönzése, a bérek felzárkóztatása.

A 10 választókerület jelöltje Dudás György: az elmúlt 20 év történéséből a lakosság 90 százaléka vesztesen került ki. Minden eddigi kormányt felelősségre lehetne vonni, hiszen csak kárt okoztak a magyarságnak. A Munkáspárt külön felelőssége a vidékfejlesztés, a mezőgazdaság fejlesztése, és a terméket feldolgozó ipar visszahelyezése azon környékekre, ahol megtalálható ezek gyártási-, feldolgozási kultúrája, mint például a dohánynak, csokoládénak, cukornak.

A 11. választókerület jelöltje Répási János: sürgető a központ és a vidék közti különbségek eltörlése. Például a fővárosban több milliárddal támogatják a közlekedést, míg vidékre sokkal kevesebb jut. Fontos a vidékiek életszínvonalának javítása, valamint az, hogy a hazai mezőgazdaságot, hazai termékeket támogassuk.

A 12. választókerület jelöltje dr. Váli Zoltán elmondta: én a településeken élőkért fogok tevékenykedni, mint képviselő. Engem nem köt párt- frakciófegyelem, öntörvényű leszek, hogy valóban azok érdekeit szolgáljam, akik rám szavaznak. Célom a munkahelyteremtés és az, hogy megfelelő bérért dolgozhassanak az emberek.

A 13. választókerület jelöltje Budai Ferenc: A mezőgazdaság fejlesztését tartom a legfontosabb feladatomnak, valamint Mezőkövesden a strandfejlesztést. Ez utóbbi idegenforgalmi szempontból is jelentős lehet. Valamint a mezőgazdaságban a szövetkezeti tömörülésben látom a jövőt. Kiemelném, hogy a legfontosabb, hogy önellátó legyen az ország, ne úgy, mint most, hogy minden a multik kezében van.

A Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltjei:

Fülöp József István

56 éves, nyugdíjas. TV-műszerész. Házas, 2 gyermeke, 2 unokája van.

Nagy Judit

24 éves, egyetemi hallgató. Hajadon.

Répási Zoltán

36 éves, vállalkozó. Középfokú végzettségű. Házas, 3 gyermeke van.

Fülöp József Istvánné

58 éves, nyugdíjas. Középfokú végzettségű. Házas, 2 gyermeke, 2 unokája van.

Kónya Béla

63 éves, nyugdíjas. Felsőfokú végzettségű. Házas, 2 gyermeke, 1 unokája van.

Gulyás János

53 éves, polgármester. Felsőfokú végzettségű. Házas, 2 gyermeke van.

Kardos Mihály

59 éves, nyugdíjas. Középfokú végzettségű. Házas, 2 gyermeke, 2 unokája van.

Szabó András

62 éves, nyugdíjas. Középfokú végzettségű. Házas, 2 gyermeke van.

Trestyánszki László

37 éves, gépkocsivezető. Középfokú végzettségű. Házas, 1 gyermeke van.

Dudás György

55 éves, vállalkozó. Felsőfokú végzettségű. Elvált, 3 gyermeke van.

Répási János

65 éves, nyugdíjas vállalkozó. Felsőfokú végzettségű. Házas, 3 gyermeke, 6 unokája van.

Dr. Váli Zoltán

55 éves, nyugdíjas. Felsőfokú végzettségű. Házas, 2 gyermeke van.

Budai Ferenc

66 éves, nyugdíjas. Felsőfokú végzettségű. Házas, 1 gyermeke van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában