Helyi közélet

2010.02.15. 17:29

Nem gyújtanak rá sárospataki gimnazisták

<p>Sárospatak - Nem gyújtanak rá tanulmányi idejük végéig, azaz öt éven át - ezt vállalták a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium kollégiumának nulladikosai.</p>

A diákok több osztályba járnak, és nevelőtanáruk ötlete alapján, de önkéntesen csatlakoztak a vállaláshoz, mondván, egészségesen szeretnének élni. Vállalásukat esküvel erősítették meg.

A diákok szép ruhában, egy jókedvű teadélutánon esküdtek arra, hogy amíg a gimnáziumba járnak, nem gyújtanak rá. Az ötlet a nevelőtanáruké volt, akihez a csoport egyként csatlakozott. Szajkó József kollégiumi nevelőtanár a Független Hírügynökségnek elmondta, nem kellett sokáig győzködni a gyerekeket. "Nagyon vágynak a közösségre, és ez a közös vállalás megadja nekik az összetartozás élményét" - fogalmazott.

Az ünnepségre szép tortát is kaptak, No smoking felirattal. A diákok mellett az eskü szövegét az iskola vezetése is aláírta, így még hivatalosabb lett. A diákok közül volt, aki beismerte, korábban rágyújtott, de most már nem cigarettázik. Egy lány azt mondta, dohányzó szülei előtt is bizonyítani akarja, hogy nem fog rászokni, mert nem szeretné ezzel elrontani az életét.

Ha nincs órájuk, az iskola aulájában a diákok szabadon használhatják a sportfelszereléseket, pingpongozhatnak, vagy tollasozhatnak. Az intézménynek fontos az egészségre nevelés. Bár egyelőre nem találták ki, mit kap az, aki megszegi az esküt, többen arra gondoltak, az lenne a legrémesebb, ha azután senki nem akarna velük barátkozni. A csoportnak talán követői is akadnak az iskolában. Az egyik tizedikes osztály jelezte, ők is szívesen csatlakoznának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában