Helyi közélet

2010.02.07. 13:29

Bánkút havat kívánt...

<p>Bánkút - A síelők örültek az idei első hónak, ezért több százan indultak el Bánkútra a hétvégén.</p>

Csaknem ezer ember indult el szombaton Bánkútra, hogy az idei első havas hétvégét kihasználja: síeljen, snowboardozzon, szánkozzon. Pontosítok: nem az idei első volt, hanem három éve az első, hiszen Bánkúton azóta nem volt síelésre alkalmas hó. A múlt hétvége intenzív havazása azonban megalapozta a pályákat, így szombaton a Csokoládé-kupa síversenyt is megtartották. A vendégek közül azonban sokan nem a versenyre érkeztek, csupán szánkózni, síelni akartak vagy csak sétálni a jó levegőn.

Zakar Csaba és családja dél körül már megéhezett, ezért a kocsijuk platóján megterítettek: szendvics, forró tea és keksz. A délelőtti síelés után jól esett az ebéd. Közben meséltek nekünk arról, hogy hosszú évek óta szombaton voltak először Bánkúton. Miért? Kérdésünkre egyszerű volt a válasz: mert nem volt hó. Most ugyan volt, de a pályaminisőégével mégsem volt elégedett a családfő, elmondta: lehetne jobb is, hiszen itt-ott kilátszanak a fűcsomok, faágak, kövek tarkítják a pályát. Hozzátette: kijárnak Szlovákiába is síelni, ott jobb, valahogy ügyesebben csinálják. Zakar Csaba az ellátásról nem tudott véleményt mondani, ők az étkezésüket maguk oldják meg, nem mennek a vendégházba.

Csak bemelegítés

Nem úgy, mint dr. Haulik László, akinek a szombat délelőtti síelés, a friss levegő meghozta az étvágyát. Mikor megállítottuk, éppen a vendégházba igyekezett feleségével egy finom ebédre. Azt is elárulta, hogy kedvence a rántott borjúláb, de a vadételeket is kedveli Bánkúton.

Ő is először volt az idén a bükki pályán, de szerinte: havat kíván. Legalábbis szombaton még nem ártott volna Bánkútnak egy kis hóesés. Mesélt arról is, hogy 30 éve jár erre a bükki pályára, ami valamikor az ország elsőszámú síparadicsoma volt. Mára azonban Mátraszentistván megelőzte – mondta. Olyannyira, hogy a bánkúti sízés csak bemelegítés neki a külföldi síutak előtt. Szombaton is csak azért ment fel, hogy jobb legyen az étvágya, és az éjszakai ügyelet után egy kicsit friss levegőn legyen – magyarázta.

Nyári csemege a havasokban

Akik megfáradtak a síelésben, szánkózásban, szívesen betértek a büfébe. Bár az üzemeltető szerint nincs nagy forgalom, legalábbis az étteremben. A turisták megisznak egy-egy pohár forralt bort, vagy melegt teát, vesznek egy szendvicset, de nem szívesen ülnek be nagyobb ebédekre. Szombaton például igazi sláger volt Bánkúton a főtt kukorica, ez a nyári csemege.

Kovács Zoltánt, a síklub elnökét vasárnap délelőtt kérdeztük arról, hogy az újabb havazás miatt fel lehet-e menni Bánkútra. A válasza igen volt, bár ajánlotta, hogy hóláncot szereljenek fel az autósok. Azt is elmondta, hogy 300-400 ember van fent, és mind a nyolc pálya üzemel.

Arra is rákédeztünk, amit a síelők mondtak szombaton: a pálya nem jó, kövek, farönkök rontják az állapotát. Az elnök egyetértett: sajnos ez igaz. Ennek oka – mondta –, hogy a két évvel ezelőtti viharkár után a kidőlt fákat le kellett húzni a területről, ez megmozgatta a talajt. Hogy ez rendbejöjjön, még két év kell – tette hozzá. Bár a vasárnapi hóesés sokat javított a pályákon – tudtuk meg.

A hóágyúzásról is kérdeztük Kovács Zoltánt. „Az a szerkezet, ami nekünk van csak pályajavításra alkalmas, de most azt sem tudjuk használni. A viharban kidőlt fa ugyanis megrongálta az ehhez tartozó tároló medence bélését, és még nem volt pénzünk kijavítani” – magyarázta.

Kidőlt faakadály

Bedőlt néhány fa a múlthéten a bánkúti pályára – jelezték a síelők az Északerdő Zrt.-nek. Ez akadályozta a síelőket abban, hogy Bánkúttól Ómasáig lejussanak – tudtuk meg Rencsiné Ágh Mártától, a cég sajtóreferensétől. Hozzátette: a kidőlt fákat pénteken elszállították, így a hétvégén végigsíelhető volt a terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában