Helyi közélet

2010.02.08. 11:28

A hóeltakarítás költségei Miskolcon

<p>Miskolc - Eddig 43 millió forintot költött a Miskolci Városgazda Nonprofit Kht.</p>


Miskolcon

Észak-Agora levelezőfórumunkon is téma volt, hogy miért nem lehetett az idén alkalmi hómunkásnak jelentkezni. Kertész Béla erre reagálva elmondta: valóban nem vettek fel alkalmi hómunkásokat, mert az Út a munkába és a Kistérségi közmunka program keretén belül foglalkoztatott közmunkásokkal oldották meg a kézi takarítást. Hozzátette: így az idén olcsóbb volt ez a munka, csak hétvégén kellett a túlórát finanszírozni.

Egyötödét elvitte...

Normál esetben a téli védekezés 500 millió forintba kerül megyénkben, de az egy héttel ezelőtti hóesés utáni takarításra 101 millió forintot költött a Magyar Közút Nonprofit Zrt – tudtuk meg Szilvai József Attilától, a cég osztályvezetőjétől. Elmondta azt is, hogy 1550 tonna sót szórtak ki, és 55 gépük dolgozott az utakon. Megyénkben 2500 kilométernyi úthálózatot felügyel a közút – tette hozzá.


Öt centiig vártak

Azt, hogy a most hétvégi havazás mennyibe került, még nem összesítették a cégek. Azt azonban a várogazda műszaki vezetője, Kertész Béla elmondta: mivel a havazás szombat este kezdődött, ezért kézierővel nem tudták takarítani a havat, hiszen a közmunkások csak reggel 6-tól délután 2-ig dolgoznak, éjszakai ügyelet nincs. A havazás szombat este háromnegyed nyolckor kezdődött, fél tízkor pedig megkezdték a buszvonalak takarítását. Miért akkor? Csak 5 centiméteres hóban lehet használni az ekét – válaszolta.

A városgazda három gépet küldött az Avasi lakótelep meredekútjaira vasárnap éjjel, hogy a közlekedésben ne legyen fennakadás. Egy gép pedig egésznap a területen maradt – mondta. Hozzátette: a szóranyagnak és az enyhébb időnek köszönhetően vasárnap délben már olvadt a hó az utakon.

A Magyar Közút Kht. gépei is folyamatosan dolgoztak a vasárnapi hóesésben. Munkájukat nehezítették a hóátfúvások. A korábbi havazáshoz képest most kevesebb, 45 gépük dolgozott megyénk útjain.


 

 

 

 

 


Késtek a vonatok

Narancssárga riasztás volt érvényben vasárnap az ország nagy részére, de legfőképp az Észak-magyarországi régióra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap estig 3-12 centiméter friss hóra és néhol hófúvásokra figyelmeztetett. Az OMSZ honlapján közöltek szerint: átmenetileg több helyen lehete havazás, később egyre inkább csak az északi határ mentén.

A MÁV információi szerint a vonatok átlagosan 10-15 perceket késtek.

az idei hóeltakarításra – tudtuk meg Kertész Bélától, a cég műszaki vezetőjétől. Ezt többek között 1200 tonna szóróanyag keverék – só, homok, zúzott kő –, 15 ezer liter kalcium- klorid kiszórását, a hóügyelet fenntartását, a gépek indítását fedezte. Megtudtuk: az önkormányzat kezelésébe 420 kilométeres útszakasz tartozik, ezeket gépekkel takarították valamint kézi erővel. Egyes területekre naponta többször is vissza kellett térni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában