Helyi közélet

2010.02.07. 15:22

A freskóért mennek bálba Abaújszántón

<p>Abaújszántó - Kilencvennyolc éve vár restaurálásra az abaújvári templom egyik freskója.</p>

Most esély nyílt rá, hogy végre megújuljon, tudtuk meg Tóth István református lelkipásztortól, aki lapunknak elmondta: farsangi bált rendez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a közeljövőben a fővárosban, melynek a mulatozáson kívül a jótékonyság a fő célja. Egy előzetes pályázat során műemlék-tulajdonosok nevezhettek, hogy értékük bekerüljön az öt kiválasztott közé. A bálózok a helyszínen titkos szavazással döntik majd el, hogy melyik „balsorsú" műemléket támogatják a bálon befolyt összeggel.

Korteskednek

Az idén az öt műemlék közé beválogatták az abaújvári templom egyik freskóját is, mely 98 éve vár restaurálásra.

– Február 6-án községünk egy kis csoportja képviseltetheti magát ezen a bálon, és korteskedhet, hogy elnyerje a báli bevétel összegét – mondta a lelkipásztor. – A bálon többnyire a műemlékvédelemhez közel álló személyek jelennek meg, így a részvétel nem csak a templom, de a község számára is sokat jelenthet. A nyertes pályázóra központi figyelmet irányít a örökségvédelmi hivatal, de többször volt már példa arra, hogy a bál bevételéről lemaradt műemlékeket felkarolták, és más finanszírozásból támogatták. Szeretnénk ezen a bálon olyan reklámot csinálni a templom és a község számára, amelyre az ott jelenlévő műemlékes szakma kellően felfigyel – tette hozzá Tóth István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában