Helyi közélet

2010.01.25. 18:01

Továbbra is ellenzik a borászok a szerencsi erőmű megépítését

<p>Szerencs, Tokaj - A bírósági ítélet, amely jogszerűnek tartja a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását az illetékes hatóság részéről, újra rámutat a hazai világörökségi értékek védelmét biztosító jogszabályok hiányosságaira. Mindezt két Tokaj-hegyaljai borászati szervezet fogalmazta meg, közös közleményükben. Ők továbbra sem támogatják a beruházást.</p>

A Tokaj Reneszánsz - Tokaji Nagy Borok Egyesülete, valamint a Tokaji Bormívelők Társasága azt is közölte: a magyar kormány és parlament két jogi mulasztást vétett: 1985 óta nem alkotta meg a világörökségi értékek védelmét biztosító törvényt, valamint amikor a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi címet kapott - ez 2002-ben volt -, nem gondoskodott annak megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről.

A jelen bírósági döntés csupán ezt az önmagában jogilag rendezetlen helyzetet mutatja meg újra, bizonyára nem lehetett tekintettel a fenti kormányzati és parlamenti alkotmányos mulasztásokra sem, önmagában nem az erőmű megépülésével azonos. A borvidék értékeinek védelmét felvállaló borászok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a beruházás megépítését - áll a közleményben.

Mint korábban közöltük: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogerős ítéletében a múlt héten jogszerűnek nyilvánította a szerencsi 50 megawattos szalmatüzelésű erőmű építéséhez kiadott engedélyeket, amely a tervek szerint a Hujber Ottó nevével fémjelzett BHD Hőerőmű Zrt. építene fel. Azt a keresetet a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyújtotta be.

A borászok véleménye szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által tavaly készített "világörökségi szempontú hatástanulmány" továbbra is a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és többek közt azt is kimondja, hogy annak új helyszínt lenne szerencsés találni. Ezzel a szakmai megállapítással és az érveivel továbbra is egyetértenek, mivel álláspontjuk szerint az erőmű megépítése ellentétes a világörökségi kezelési tervvel, a tüzelőanyag beszállítása jelentős módon megnövelné a térség már így is túlterhelt közúthálózatát és kedvezőtlenek a tájképi hatások is.

Az ügyben tovább tart az UNESCO Világörökségi Bizottság eljárása is a magyar kormány felé, amelynek 2011. február 1-ig kell a következő jelentést benyújtania a szerencsi erőmű ügy állásáról, megoldásáról, valamint a fenti joghézagok megszüntetéséről.

A borászati szervezetek bíznak benne, hogy a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan lezáródjon, és a már készülő világörökségi törvényt elfogadja a Parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában