Helyi közélet

2010.01.28. 16:31

A stressz gyilkolja az ízületeket

<p>Miskolc - Klaj János miskolci táltos csontkovács gyakorta a szakértői telefon rovatunk vendége.</p>

A csontkovácsok, természetgyógyászok tevékenységével, munkamódszereivel kapcsolatban sok a tévhit: sokan misztifikálják ezt a foglalkozást, mások úgy gondolják, elegendő elvégezni egy tanfolyamot. Az igazság az, hogy nem egyszerű csontkováccsá válni. Klaj János:

– Engem egy súlyos trauma indított meg ezen az úton: kislányomat vesztettem el egy autóbaleset következtében. Talán ez a csapás tett kellően érzékennyé és nyitottá, hogy befogadjam mindazt a tudást, ami ehhez a munkához elengedhetetlen. A szükséges tudás részben praktikus ismeretekből (masszázs, gyógytorna) áll, részben a lélek folyamatainak, működésének ismeretéből.

Utóbbi akkor tanulható meg jól, ha valakinek megvan az adottsága. Klaj János e szerencsések közé tartozik, fel is figyelt rá egy tanfolyamon a neves táltos gyógyító, Kovács András, és biztatta, haladjon tovább ezen az úton.

Azóta kiderült, érdemes volt: ez eltelt idő alatt sok politikus, ismert művész (nevüket a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt nem írhatjuk le) tartozott már páciensei közé, és sikerült is segíteni rajtuk.De kedvenc története a postásé akinek mütött gerinccel a munkáját kellett volna otthagynia ha nem sikerült volna elérni hogy el bírja cipelni a súlyos táskát. 

Csodák történtek volna?

– Nem a mi munkánk a csoda, hanem az emberi szervezet és lélek csodálatos. Ha helyreállítjuk a beteg testi-lelki egyensúlyát, szakszerűen, kellő óvatossággal átmozgatjuk az ízületeit, hozzásegítjük a jó testtartás kialakulásához, a szervezet öngyógyító képessége kibontakozhat. Tapasztalatom szerint a hozzám fordulók bajainak túlnyomó részben a stressz az oka: ettől kell megszabadítani, vagy éppen elviselésére megtanítani a beteget.

A titok talán abban van, hogyan sikerül mindezt elérni. Amint Klaj János elmondta, volt olyan betege, akivel „csak” beszélgetnie kellett számos alkalommal, és sikerült változtatni életminőségén. Nagyon sok emberen tapasztalja a rossz tartás, a ferde csípő okozta kellemetlen következményeit. Ezen gyakran segít az egyik (a jobban terhelt) lábboltozat megfelelő helyére ragasztott borsószem: ez az apró kellemetlenség segít abban, hogy egyformán terheljük a két lábunkat, és elmúlhatnak a rejtélyes derék- és gerincfájdalmak…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában