2009.02.25. 08:34
Itt a nagyböjt: Háromszor étkeztek, egyszer jóllaktak
<p>Miskolc - Elkezdődött a húsvét<br /> előtti nagyböjt időszaka. Böjti<br /> ételeket ajánlunk olvasóinknak.</p>
Tavaszi ünnepeink közül, a
húsvét a legjelentősebb.
Mint minden nagy ünnepet, ezt is
böjt előzi meg. Ez nem csak a
keresztényeknél, hanem
például a
zsidóknál és a
mohemedánoknál is így
van.
Európa–szerte ősi,
tavaszváró ünnep a farsang.
Ideje a január 2-–8. közé
eső vasárnaptól
(vízkereszt), húshagyó
keddig tart, majd másnap,
hamvazószerdával kezdődik
(az idén február 25–én) a
húsvétot megelőző
nagyböjt. A keresztény
egyház, az első
századoktól kezdve előírta
hívei számára hosszabb
időszakokra, illetve bizonyos napokra az
étkezéssel kapcsolatos
megszorításokat. A böjt
napi háromszori étkezést
írt elő egyszeri jóllakással,
tartózkodást a hústól, a
zsíros ételektől.
Csak egyszer
Nagyböjt idején
hamvazószerdára,
nagypéntekre és a pénteki napokra
vonatkozott a hústilalom. A
nagypénteki böjtöt a
protestánsok is követik. Ezen a napon csak
egyszer esznek, este. Nem tiltották el őket
a húsevéstől, de sokfelé
átvették ezt a szokást a
katolikusoktól. A
nagypénteki böjt korábban
átterjedt az előtte való napra is.
Innen származik a
zöldcsütörtök népies neve.
Jellegzetes étrendi
összeállítása a
spenót, rántott zsemlével.
Böjtben jellegzetes ételeket
ettek, például ciberelevest. Alapanyaga
lehetett korpa, vagy aszalt gyümölcs.A
korpán erjesztett, leszűrt savanyú
lébe kukoricát, kölest, vagy
hajdinakását főztek. Ezen
kívül rendszerint halat,
növényi ételeket, kenyeret ettek.
Manapság a szigorúan vett
böjti szokások eltűntek a
falvak életéből. Leginkább az
étkezési hagyományok maradtak meg,
ezek is csak a nagyhéten és
nagypénteken jelennek meg szokásainkban.
Böjti |
ételek
fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej,
fél citrom, liszt
Elkészítés:
tegyünk fel 1,5 liter vizet főni,
adjunk hozzá 4-5 gerezd
apróra vágott vagy
zúzott fokhagymát, forraljuk
fel, majd egy evőkanál liszttel
elkevert tejjel és tejföllel
habarjuk be. Fél citrom
levével ízesítsük
savanykásra, majd – gyenge
tűzön –
melegítsük át.
burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma,
liszt, olaj, tejföl, só,
bors
Elkészítése: A
nagyobb kockára vágott
vöröshagymát forró
olajon fonnyasszuk meg. A
meghámozott, felszeletelt krumplit
főzzük meg sós
vízben, majd levét
leöntve törjük át.
Keverjünk hozzá 2-3
evőkanálnyi lisztet,
ízesítsük sóval,
borssal és fortyanásig
főzzük tovább, hogy
sűrű pépet kapjunk. Egy
kiolajozott jénai tálba
szaggassunk galuskákat a
püréből. Locsoljuk
rá az üvegesre párolt
hagymát és szaftját.
Előmelegített sütőben
rövid ideig – pirulásig
– süssük.
Tálaláskor meghinthetjük
tejföllel.
Édes változatban a krumpli
főzésénél
kevesebb só és bors kell
hozzá. Üvegesre párolt
hagyma helyett pedig cukrozott
mákkal hintsük meg a
krumpligaluskákat.