Helyi közélet

2009.02.25. 08:34

Itt a nagyböjt: Háromszor étkeztek, egyszer jóllaktak

<p>Miskolc - Elkezd&#337;d&#246;tt a h&#250;sv&#233;t<br /> el&#337;tti nagyb&#246;jt id&#337;szaka. B&#246;jti<br /> &#233;teleket aj&#225;nlunk olvas&#243;inknak.</p>

Tavaszi ünnepeink közül, a

húsvét a legjelentősebb.

Mint minden nagy ünnepet, ezt is

böjt előzi meg. Ez nem csak a

keresztényeknél, hanem

például a

zsidóknál és a

mohemedánoknál is így

van.

Európa–szerte ősi,

tavaszváró ünnep a farsang.

Ideje a január 2-–8. közé

eső vasárnaptól

(vízkereszt), húshagyó

keddig tart, majd másnap,

hamvazószerdával kezdődik

(az idén február 25–én) a

húsvétot megelőző

nagyböjt. A keresztény

egyház, az első

századoktól kezdve előírta

hívei számára hosszabb

időszakokra, illetve bizonyos napokra az

étkezéssel kapcsolatos

megszorításokat. A böjt

napi háromszori étkezést

írt elő egyszeri jóllakással,

tartózkodást a hústól, a

zsíros ételektől.

Csak egyszer

Nagyböjt idején

hamvazószerdára,

nagypéntekre és a pénteki napokra

vonatkozott a hústilalom. A

nagypénteki böjtöt a

protestánsok is követik. Ezen a napon csak

egyszer esznek, este. Nem tiltották el őket

a húsevéstől, de sokfelé

átvették ezt a szokást a

katolikusoktól. A

nagypénteki böjt korábban

átterjedt az előtte való napra is.

Innen származik a

zöldcsütörtök népies neve.

Jellegzetes étrendi

összeállítása a

spenót, rántott zsemlével.

Böjtben jellegzetes ételeket

ettek, például ciberelevest. Alapanyaga

lehetett korpa, vagy aszalt gyümölcs.A

korpán erjesztett, leszűrt savanyú

lébe kukoricát, kölest, vagy

hajdinakását főztek. Ezen

kívül rendszerint halat,

növényi ételeket, kenyeret ettek.

Manapság a szigorúan vett

böjti szokások eltűntek a

falvak életéből. Leginkább az

étkezési hagyományok maradtak meg,

ezek is csak a nagyhéten és

nagypénteken jelennek meg szokásainkban.

Böjti

ételek

Cibereleves
Hozzávalók: 4-5 gerezd

fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej,

fél citrom, liszt
Elkészítés:

tegyünk fel 1,5 liter vizet főni,

adjunk hozzá 4-5 gerezd

apróra vágott vagy

zúzott fokhagymát, forraljuk

fel, majd egy evőkanál liszttel

elkevert tejjel és tejföllel

habarjuk be. Fél citrom

levével ízesítsük

savanykásra, majd – gyenge

tűzön –

melegítsük át.

Gánica
Hozzávalók: 1 kg

burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma,

liszt, olaj, tejföl, só,

bors
Elkészítése: A

nagyobb kockára vágott

vöröshagymát forró

olajon fonnyasszuk meg. A

meghámozott, felszeletelt krumplit

főzzük meg sós

vízben, majd levét

leöntve törjük át.

Keverjünk hozzá 2-3

evőkanálnyi lisztet,

ízesítsük sóval,

borssal és fortyanásig

főzzük tovább, hogy

sűrű pépet kapjunk. Egy

kiolajozott jénai tálba

szaggassunk galuskákat a

püréből. Locsoljuk

rá az üvegesre párolt

hagymát és szaftját.

Előmelegített sütőben

rövid ideig – pirulásig

– süssük.

Tálaláskor meghinthetjük

tejföllel.

Édes változatban a krumpli

főzésénél

kevesebb só és bors kell

hozzá. Üvegesre párolt

hagyma helyett pedig cukrozott

mákkal hintsük meg a

krumpligaluskákat.

 




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában