Helyi közélet

2009.01.07. 15:06

Miskolciak a gázhelyzetről

<p>Miskolciakat kérdeztünk meg, mi a véleményük az orosz-ukrán gázvitáról, egyáltalán értesültek-e arról, hogy az oroszok kedden délután elzárták a – hazánkat is keresztező – gázvezetéket.&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/35981/miskolciak-a-gazhelyzetrol---beallitjuk-otthon-a-sparheltet" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/35983/miskolciak-a-gazhelyzetrol---ez-borzaszto" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/35984/miskolciak-a-gazhelyzetrol---fel-nem-akasztom-tan-magam" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/35987/miskolciak-a-gazhelyzetrol---kettos-velemeny" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A megkérdezettek többsége – annak ellenére, hogy otthon gázzal fűt –nem különösebben tart az orosz-ukrán gázvita következményeitől.

Sőt, egyesek szerint a gázvezetékek elzárása egyáltalán nem fogja befolyásolni a gázárakat.

Van azonban olyan is, aki sokkolónak tartja a híreket...


Gáz van: nincs gáz

Ukrajna felől leállt a gáz szállítása kedd délután fél négykor! Bár a tározók fel vannak töltve, a fogyasztás meghaladja azt a mennyiséget, ami a tározókból naponta kinyerhető. De mit érzünk majd meg mindebből? Tartanak-e a miskolciak a következményektől? Megkérdeztük.

Elsőként egy pékség dolgozóját, Éles Zoltánnét faggattuk, hogy mit gondol a gáz-ügyről. "Ez borzasztó. Hogy félek-e? Hogyne félnék! Mindenkire hatással lesz a vezeték elzárása, nyilván jóval többet kell majd fizetni. Aki egyedül van, annak lesz csak nehéz igazán. Én is gázzal fűtök. Hát, ez van" - legyintett.

Czehelnik Gyula, akit éppen akkor értünk utol, mikor a piacon az áruját takargatta le éjszakára, akasztófahumorral vette tudomásul a dolgot: "Csak lesz annyi, hogy kitart! Azért fel nem akasztom magam miatta!" Bérházi lakosként nála központi fűtés van, így nem sokban befolyásolhatja az eseményeket, de a gázzal fűtő kertvárosiaknak azt tanácsolta, ha gond lenne, térjenek át a fa- vagy széntüzelésre. "Az a legolcsóbb" - indokolta.

Rontóné Kánya Renátáék ellenben vegyes tüzelésű kazánnal küzdenek a hideg ellen, mert az  költségkímélő. "Szerintem így is túl drága" - tette azért hozzá.

"Valamilyen szempontból lehet, hogy megérzünk majd belőle valamit. A megoldás mindenképpen az lenne, ha kiépítenék azt a másik gázvezetéket" - vélte.

"Politika van az egész mögött" - árulta el az egyik belvárosi újságosban dolgozó Simon Gábor. "Nem hiszem, hogy félni kellene, bár erősködnek az oroszok, izmosítanak. Velük pedig nem érdemes ujjat húzni" - intett. "Diplomáciai úton lehetne megoldani, de abban meg gyengék vagyunk. Majd beállítjuk a sparheltet" - vette tréfára a dolgot.

A Búza téri aluljáróban egy fiatal pár meglepődve értesült róla, hogy kedd délutántól Ukrajnában bezárt a bazár, nem kapunk tőlük több gázt. Rézműves Ilona csöppet sem tartotta ezt félelmetesnek, de az első gondolat, ami eszébe jutott, a gázáremelkedés volt. Ezt azonban fejét ingatva cáfolta meg az őt hallgató Ács Gergely. "A gázáremelkedés a világpiaci helyzethez igazodik. Szerintem a mindennapos fogyasztást, sütést, főzést korlátozzák majd valamilyen mértékben. De ha nem tart soká ez az állapot, a tartalékainkkal átvészelhetjük."

Nézze meg a videóinkat!

  • Miskolciak a gázhelyzetről - Beállítjuk otthon a sparheltet 
  • Miskolciak a gázhelyzetről - Ez borzasztó! 
  • Miskolciak a gázhelyzetről - Fel nem akasztom tán magam 
  • Miskolciak a gázhelyzetről - Kettős vélemény 
  • Kapcsolódó cikkek:

  • Gáz ide, gáz oda: Fűteni márpedig kell
  • Másfél hónapig "nem lehet gáz" a TIGÁZ-nál
  • „Leporolják" a vészforgatókönyvet
  • Gázhelyzet már van, de még sincs
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában