Helyi közélet

2009.01.09. 13:26

Miskolci romák az amerikai nagykövetnél

<p>Miskolc - Miskolci roma delegáció kereste fel decemberben a leköszönő amerikai nagykövetet, April H. Foleyt.</p>

A delegációt Horváth József  Miskolc cigány kisebbségi önkormányzatának vezetője, a Keresztény Magyar-Cigány Európai Unió Szövetség Egyesület elnöke vezette. Ő jutatta el a következő közleményt is portálunkoz:

„Megbeszélésünk témája volt az oktatás fontossága a cigányság integrációjának szempontjából, valamint szóba került egy általam megálmodott közösségi ház gondolata is, amely betöltené egy oktatási centrum szerepét is. Azért kerestük meg Foley  nagykövet asszonyt, mert hallottuk, hogy szívügyének tartja a magyarországi romák helyzetét. Elmondtuk, hogy fontosnak tartjuk az oktatási centrum és a közösségi ház megvalósítását, mert a Miskolcon és környékén élő szegényebb romák számára számos új lehetőséget teremtene. Megvalósulhatna hagyományos és felnőttképzés is, alap és középfokú képzések egyaránt, mindez roma és nem roma vállalkozók, befektetők, és szakemberek bevonásával. A nagykövetasszony elmondása szerint is fontos, hogy már egészen fiatal korban elkezdődjön a roma fiatalok formálása, és fontos a folyamatos kapcsolattartás a szülőkkel is...Végezetül felkértük a nagykövet asszonyt, hogy amennyiben megvalósul a közösségi ház, vegyen részt az ünnepélyes alapkőletételen.”

A közleményen kívül szerettük volna megkérdezni Horváth Józseftől azt is, hogy miért mentek egy leköszönő nagykövethez és a tárgyalás részleteire is kíváncsiak voltunk. Az elnök azonban ezekre már nem kívánt válaszolni.

Kapcsolódó cikkek:

Roma és Gárdista egy asztalnál Vaján - vágatlanul
Első alkalommal ültek le egymással tárgyalni a cigányság vezetői, illetve a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület tagjai Vaján.

A romahelyzet és mindannyiunk helyzete

Lakatos Attila megyei vajda a cigányság helyzetéért mindenekelőtt a cigány vezetőket teszi felelőssé.

Rakamaz felheccelt romái
A helyi romák nagy tömegben jelentek meg Rakamaz utcáin, ahol korábban olyan falragaszok jelentek meg, amiben fenyegették a romákat a Magyar Gárda felvonulásával.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában