Helyi közélet

2008.12.05. 21:28

Nyílt nap a Miskolci Egyetemen

<p>A Miskolci Egyetem december 5-én és 6-án kinyitja kapuit továbbtanulás előtt álló középiskolás diákok számára. Patkó Gyulát, az egyetem rektorát kértük meg beszéljen a színvonalas képzést kínáló, méltán népszerű és nagy hagyományokra visszatekintő intézményről.&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Nyílt nap a Miskolci Egyetemen 2008.11.05"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ny_lt_nap_a_Miskolci_Egyetemen_2008_11_05/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Nyílt nap a Miskolci Egyetemen 2008.11.05" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34720/a-miskolci-egyetem-rektora-beszel-a-nyilt-naprol-az-egyetemrol-es-a-kepzesrol" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34724/a-miskolci-egyetem-rektora-beszel-a-diakeletrol" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34722/a-miskolci-egyetem-rektora-beszel-a-gazdasagi-vilagvalsag-hatasairol-kulfoldi-osztondij-lehetosegekrol" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ahogy beléptem az egyetem üvegaulájába, és - kissé megilletődve - próbáltam kiigazodni a nyílt nap forgatagában, egy fiatal szimpatikus egyetemista diáklány lépett oda hozzám. „Te nem jössz velünk a tanbányába? Biztosan azt hitte, hogy én is a „leendő” hallgatók soraiba tartozom, ezért felvilágosítottam, hogy miért is vagyok itt. Az ajánlata azonban még így is állt. Bár harmadik éve járok ide, sose gondoltam volna hogy saját tanbányánk is van. Igazán kíváncsi lettem, mivel azonban a bányákban köztudottan kevés a fény – így fényképezni nem lehet -, és még rengeteg dolog várt rám - a világosban -, kénytelen voltam visszautasítani. Szemmel láthatóan nem okoztam túl nagy csalódást, hiszen - nélkülem is - népes kis csapat verődött össze az izgalmas túrára. Jómagam inkább a díszaulába siettem, ahol éppen tombolahúzás volt. Körben az egyes karok standjai, ahol segítőkész egyetemi hallgatók - és tanárok - adtak felvilágosítást az érdeklődőknek. A BölcsészettudományiKar asztalánál ismerős arcokat véltem felfedezni, így először ott álltam meg. „Korábban kellett volna jönnöd, akkor sokkal nagyobb tömeg volt” - mondta az egyik tanárom. Középiskolásokat azért még így találtam. Nem is keveset. Két negyedikes lányt sikerült is megszólaltatnom. „Én Nyékládházán lakom, ezért is akarok Miskolcra jönni” – mondta az egyik. Állítása szerint, csupa jót hallott az egyetemről, és az Egészségügyikarról, ahová jelentkezni akar..„A barátnőm anglisztika szakra akar jönni, be is ültünk egy előadásra, ahol rengeteg dolgot megtudtunk.” Miért pont angliszika? - kérdeztem az említett barátnőt. „Mert később szeretnék külföldön tanulni, ehhez pedig elengedhetetlen az angol nyelv.” - válaszolta. Tovább kérdezősködtem, majd végig mentem az összes karon, és minden asztalról elvettem egy általános tájékoztatót. Valóban elég későn érkeztem, mivel az ajándékcsomagok átadása után, hirtelen kiüresedett a tér és mindenki pakolászásba kezdett.

Beszélgetés Patkó Gyulával, az egyetem rektorával

Hogy mégse maradjak ki semmiből, Patkó Gyulával, a Miskolci Egyetem rektorával beszélgettem, aki - rengeteg elfoglaltsága ellenére - szívélyesen fogadott elegáns irodájában. „Szeretettel várjuk azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek az egyetemünk iránt, de főleg a régió középiskolásait. Annál is inkább, hiszen tapasztalataim szerint, sem a fiatalok, sem az idősebbek nem ismerik eléggé a MiskolciEgyetemet. Sokszor olyan szakterületen is más egyetemekre és főiskolákra jelentkeznek, ahol egyébként mi sokkal jobbak vagyunk.” Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az ország felsőoktatási intézményei közül, amiskolci nyerte el a 2008. év minőségidíját. A rektor azt is elmondta, hogy a Miskolci egyetem hagyományosan mérnöki egyetemnek számít, és ma is egyik legnagyobb erőssége a mérnöki képzés. „Azt talán mindenki tudja, hogy a világban mérnök hiány van. Tegnap járt nálam egy német delegáció, akik Magyarországi és Németországi munkahelyekre keresnek mérnököket, és megkértek, hogy közvetítsek nekik végzős hallgatókat.” De nemcsak a mérnökök, hanem az itt diplomát nyert jogászok és gazdászok iránt is nagy a kereslet a munkaerőpiacon. Az Állam és Jogtudományi kar két évvel ezelőtt – az oktatásért és a doktori képzésért – két kiválósági díjat is kapott, a Gazdaságtudományi kar pedig tavaly nyerte el ugyanezt az elismerést. „Mindemellett azonban a Bölcsész-, illetve az Egészségügyi karok is nagyon népszerűek.” A HVG legutóbbi rangsorán mindkettő előkelő pozíciót foglal el, csakúgy mint a Miskolci Egyetem, amely a közelmúltban nyert egy 6 és fél milliárd forintos támogatást, amit a képzés színvonalának további fejlesztésére fordítanak majd. „A középiskolások nagyon fontos döntés előtt állnak, hiszen az egész életüket meghatározza majd, hogy hol, milyen szakterületen tanulnak tovább. Én szeretném, hogy ha a régióban tanuló diákok jó egyetemet választanának, ezért csak azt kérem, hogy ismerjék meg a Miskolci Egyetem által kínált lehetőséget is, és valóban jó egyetemet válasszanak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában