Helyi közélet

2008.12.11. 16:10

Újabb kétéltűfajok a Miskolci Állatkertben

<p>Miskolc - A 2008-as esztendő a világ állatkertjeiben a „Békák Éve” volt. Ennek keretében a Miskolci Állatkertben is egész évben a kétéltűek voltak a középpontban.</p>

Tavasztól őszig hazánk kétéltűit mutatták be, az év során különféle programokat szerveztek, valamint fotópályázatot hirdettek „Békaperspektíva” címmel a Miskolc MJV Önkormányzatával közösen. A „Békák Évének” lezárásaként most újabb kétéltűfajokkal bővült az állatkert gyűjteménye: egy díszes szarvasbéka, egy agavarangy és három  bordás gőte költözött be a terráriumokba.

díszes szarvasbéka

 

A díszes szarvasbéka Dél-Amerikában honos, nagytermetű és látványos színezetű békafaj. A szarvasbéka nevet a szemei fölötti, csúcsos kiemelkedésekről kapta, melyek tulajdonképpen módosult szemhéjak. Rendkívül falánk ragadozó, gerinctelenek és kisebb gerincesek közül mindent bekebelez, ami befér hatalmas szájába. Zsákmányára mozdulatlanul vár, és hirtelen csap le rá.

 

agavarangy

 

Az agavarangy Közép- és Dél-Amerikában él, és szintén nagyméretű – a több mint 400 varangy közül ez a legnagyobb termetű faj: több mint 20 cm-re, és akár 1,5 kg-ra is megnőhet. Rovarkártevők elleni védekezés céljából többfelé betelepítették, így Ausztráliába is, ahol nagy károkat okoz a kistermetű őshonos állatok mértéktelen fogyasztásával. Bőre erős méreganyagot termel, így az őt megtámadó ragadozókat is elpusztíthatja – a betelepített állományok ezért az őshonos ragadozókra is veszély jelentenek.

 

bordás gőte

 

A bordás gőte az Ibériai-félszigeten, Spanyolország és Portugália, valamint Marokkó álló és lassú folyású vizeiben él. Habár tüdővel lélegzik, élete nagy részét mégis a vízben tölti, a szárazföldet leginkább csak akkor keresi fel, ha élőhelye kiszárad. Bár közvetlenül nem fenyegeti a kipusztulás, de a vizes élőhelyek kiszáradása és szennyezése miatt a szabadon élő egyedszáma csökken.

Az új kétéltűfajokat hétvégente az oktatóteremben tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában