Helyi közélet

2008.12.16. 17:44

Európai falvaink - Leader táblák átadása

<p>Mezőkeresztes - A tervező munkában az önkormányzatok mellett civil szervezetek képviselői és vállalkozók is részt vettek.</p>

A Dél-borsodi Leader Egyesület által a Mezőkeresztesi Művelődési Házban megrendezett önkormányzati és civil fórumon ünnepélyes keretek között vették át a mezőcsáti és a mezőkövesdi kistérség polgármesterei az "Európai falu - Leader Közösség" táblákat, melyek a vidékfejlesztés terén létrejött együttműködés mellett az uniós források felhasználására való jogosultságot is hivatottak szimbolizálni. A múlt évben megalakult és ma már egyesületi formában működő akciócsoport első érdemi feladata a 37 települést érintő Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) megalkotása volt, amely irányadó alapdokumentumnak tekinthető az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. tengelyes, térség számára rendelkezésre álló forrásainak felhasználása, lehívása során. Az idei év első felében zajlott tervező munkában az önkormányzatok mellett civil szervezetek képviselői és vállalkozók is részt vettek, ilyen módon nem csupán területi elv alapján valósult meg közös gondolkodás, hanem a különböző szférák közötti kapcsolat is a korábbinál erősebbé válhatott.

Informatív előadások

Kormos Dénesországgyűlési képviselő köszöntőjében elismerően méltatta a közösség eddig elért sikereit, és a vidékfejlesztési program hatékony megvalósítását a térség nagy lehetőségeként értékelte, ami érezhető javulást eredményezhet a helyi lakosság életkörülményeiben.

Kuzmi István, a Borsod Takarék Takarékszövetkezet elnöke tájékoztatójában kiemelte: eddig is sikerült kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot kiépíteniük a térség önkormányzataival és vállalkozóival, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak számlavezetőként, hanem a projektek finanszírozását segítő hiteltermékeikkel is a potenciális pályázók rendelkezésére állnak.

Az ÚMVP aktuális pályázati felhívásairól a DBLE szakemberei tartottak informatív előadásokat a rendezvény keretében. Balázs János munkaszervet vezető kitért a támogatási kérelmek benyújtásával és azok értékelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra is.

Vargáné Kerékgyártó Ildikó, a DBLE elnöke reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a közös munka és együttgondolkodás a támogatások lehívásának időszakában is legalább annyira zökkenőmentes és eredményes lesz, mint a stratégiaalkotás folyamán volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában