Helyi közélet

2008.11.21. 13:10

Postás-sztorik és orvosi vélemény a miskolci kutyák veszélyességéről

<p>Miskolc – Minden nap érkeznek betegek kutyák okozta sérüléssel a miskolci traumatológiai osztályra. Most végre kiderül az is, kik vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben: gyerekek, nyugdíjasok, vagy netán a postások?&#160;<dia width="900" height="700" alt="Kutyatámadások Miskolcon 2008.11.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kutyat_mad_sok_Miskolcon_2008_11_21_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kutyatámadások Miskolcon 2008.11.21." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.boon.hu/video/33449/kutyat--mad--sok-miskolcon" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Orosz József postásként dolgozik, s így – legalábbis a néphiedelem szerint – szakmájából adódóan igencsak ki van téve a kutyatámadás veszélyének. A feltételezést ő is megerősíti: az esetek nyolcvan százalékában a házőrző blökiknek postás-fóbiája van. "Érzik az idegen szagot" – indokolta a kutyák reakcióját Orosz József. "Védi a territóriumát, de hát ez a dolga. De ha a megszokott területen teljesítünk szolgálatot, idővel megszoknak, sőt, megszeretnek minket" – mondta el. Bizony neki is volt már néhány balul elsült találkozása a vérmes kutyusokkal. "Minden alkalommal, amikor megtámadt egy kutya, helyettesként, más körzetében dolgoztam. Egyik alkalommal egy németjuhász fogta meg a lábamat, de egy kollégámnak sikerült lehúznia rólam. Máskor gázspray helyett inkább a megmaradt uzsonnát használtam egy bevadult kuvasz ellen, és a módszer bevált" – mosolygott. Elmondta azt is, hogy gond akkor lehet, ha ismeretlen körzetben dolgoznak, ahol még nem tapasztalták ki a terület kutyáinak természetét. A támadások ellen a postától úgynevezett kutyariasztót kapnak, ami magas frekvenciájú hang kibocsátásával hivatott távol tartani az állatokat. "De ez nem túl hatásos. Sőt, mintha inkább odavonzaná őket…" – árulta el.

"A kutyák általában különböző mélységű szakított bőrsérüléseket okoznak az embernek" –tájékoztatott Dr. Kazacsai Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. "Súlyosabb esetben bőr alatti izomsérüléseket is előidézhetnek az ebek" – mondta el. Dr. Kazacsai Ferenc azonban fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy csak a legritkább, extrém esetben fordul elő a klasszikus értelemben vett kutyatámadás, amikor látszólag minden ok nélkül, az utcán veti rá magát áldozatára az állat. A közelmúltból nem is tud felidézni hasonló esetet. "A legtöbbször a szomszéd, vagy a saját kutya harapja meg a hozzánk érkező betegeket. Gyakoriak a két kutya szétválasztása során keletkező sérülések is" – tudtuk meg a főorvostól. "Járóbeteg-szinten elintézhető eseteink gyakorlatilag minden nap vannak, osztályos felvételre pedig havi két-három páciens kerül." Informált arról is, hogy az ő praxisukban leggyakrabban az idősebb korosztály, főként nyugdíjasok fordulnak meg kutya okozta sérülésekkel.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában