Helyi közélet

2008.11.24. 12:02

Miskolci uszoda: "Épüljön csapvízre, de legyen!"

<p>Miskolc - Akár melegvízre is épülhetne az egyetem mellé az uszoda, de hosszú az engedélyeztetési eljárás. Inkább megépül csapvízre, ha kicsit drágább is lesz az üzemeltetése. Az indok: csak legyen már végre!&#160;<DIA alt="Uszoda építkezés Miskolcon 2008.11.24." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Uszoda__p_tkez_s_Miskolcon_2008_11_24_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Uszoda építkezés Miskolcon 2008.11.24." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

– Tény, hogy az uszoda csapvízre épül – mondta lapunknak Dukai Zoltán, a miskolci polgármesteri hivatal kabinetfőnök helyettese. Viszont az egyetem területén lévő kútból nyerhető melegvíz, folytatta. A jogszabály szerint pontosan 50 ezer köbméternyi, ennek felét az egyetem elhasználja most. Az uszodának 350 ezer köbméternyire lesz szüksége, azaz ennek 15-szeresére. Ez az oka annak, hogy a jelenlegi tervek szerint a MIVÍZ hálózatából töltik majd fel a medencéket. (Nemrégiben azt firtattuk, – korábbi cikkünkben – hogy csapvízre telepítik az egyetem mellett épülő új városi uszodát, miközben van termálkútja Miskolcnak, több is. Egyrészt a (már több mint egy évtizede) nem működő az Erzsébet fürdőnél, másrészt a selyemréti, ahol a strand működik. Ez utóbbi nem nyert fejlesztési támogatást, így a jövője bizonytalan. Igaz-e, hogy sokkal többe kerül majd az egyetemi uszoda működtetése, mintha a Selyemréten építették volna meg? Hiszen a tizenegynéhány fokos vizet még fel kell melegíteni... Hogyan számolnak: mennyibe kerül majd az egyetemi fenntartása?

A kérdések egy részét Vojtilla Lászlónak, a Mivíz Kft. igazgatójának tettük fel akkoriban. Megerősítette, való igaz, hogy részben, mintegy 11 fokos csapvízre épül az egyetemi uszoda.)
– Egy vízcserélő beépítésével, minimális költséggel, át lehetne állni arra, hogy a kútból nyerjük a vizet – mondta Dukai Zoltán. Abban az esetben, ha a vízkiviteli mennyiség növeléséhez hozzájárulna a szakhivatal. Ehhez azonban komoly hatástanulmányt kell végeztetni. Kérdéses ugyanis, hogy a vízhozam növelésével nem apad-e el máshol a környéken a víz.

Egy évet csúszna

– Amikor eldőlt, hogy az egyetem mellé kerül az uszoda, hatásvizsgálat készült. Kiderült, akár egy évbe is telne az engedélyeztetési eljárás. Ekkor döntött úgy Káli Sándor polgármester, inkább épüljön csapvízre az uszoda, s kerüljön valamivel többe az üzemeltetése, de kezdődjön meg minél hamarabb a beruházás – tudtuk meg Dukai Zoltántól. Megjegyezte még: a kész uszodába több kereskedelmi funkcióra alkalmas helyet terveznek (például pizzást, kávézót), épp azért, hogy ezzel is csökkentsék az üzelemtetési költségeket.
Megkérdeztük, elindította-e a város a vízhozamnövelés engedélyeztetéséhez szükséges eljárást, „még nem” volt a válasz.

Napkollektorokat is?
– Napkollektorokat is szerelhetnének az uszodára: ezzel is csökkenthető lenne az üzemeltetés költsége. Tervezi-e a város? – kérdeztük. Dukai Zoltán szerint ez technikailag megoldható lenne, de ez még nem szerepel a kiviteli tervekben. Egy biztos, figyelembe véve a jelenlegi fényviszonyokat, ez nem oldaná meg teljesen az üzemeltetés kérdését. Egy biztos, bár sokba kerülne, idővel megtérülne az ára.
Az uszoda alapozása egyébként befejeződött, a szerkezetépítést kezdik most a munkások. Reálisan 2009. második felében vehetik birtokba az uszodát az úszni vágyók – tudtuk még meg.

Kapcsolódó cikk:

Termálra nem, csapvízre épül uszoda
Csapvízre telepítik az egyetem mellett épülő új városi uszodát, miközben van termálkútja Miskolcnak, több is. Egyrészt a (már több mint egy évtizede) nem működő Erzsébet fürdőnél, másrészt a selyemréti, ahol a strand működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában