Helyi közélet

2008.11.20. 16:58

Újabb kislány, új szívvel: Mia, a nagy túlélő

<p>A második haza szívátültetésen átesett kislány, Mia, nagyon bizonyítani akar. Segítsünk együtt neki! Az első "újszíves", Borsod-Abaúj-Zemplénben élő kislány, Zsófi szülei is segítenek neki.</p>

Az egész országot bejárta a hír a kis Miriamról, aki éppen Mindenszentek napján kapott újabb esélyt az életre: sikeres szívátültetést hajtottak végre rajta az Országos Kardiológiai Intézetben. Az Észak-Magyarországnak a nagymama, Kiss Györgyné mesélte el a család történetét, amelyben öröm és tragédia nem egyszer fordult már át hirtelen egymásba.
Fia és menye boldogan vette tudomásul, hogy első gyermekük után rögtön kettővel szaporodik majd a család, méghozzá két kislánnyal. A spontán ikerterhesség normálisan zajlott. Kíra még spontán született, Miriamot hirtelen fellépő komplikáció miatt már császármetszéssel kellett világra segíteni. Igaz, éleszteni kellett, de aztán idejében hazaengedték őket a kórházból. Kíra kéthónaposan befulladt, akkor állapították meg nála a szívgyengeséget. A szülők, csak a maguk megnyugtatására kérték a vizsgálatot a másik kislánynál, habár kétpetéjű ikrek voltak. Kiderült: a szívbetegség nála is fennáll. Akkor az orvosok felkészítették őket: ezzel a szívvel egyikük sem éli meg a két és fél éves kort.

Egyiküket elveszítették

A kis Kíra 10 hónaposan meghalt, az édesapja kezében, akinek már nem volt érkezése elindulni sem vele a kórházba. Miriam állapota is egyre romlott, így kórházba került. Eleinte még vidáman futkosott a folyosón, később elmaradt a nevetés, s egyre többször le-le kellett ülnie. Nem bírta a szíve, amely a csöppnyi testben két felnőtt ökölnyire nőtt. Csak a szívátültetés jöhetett szóba, de félő volt: nem bírja kivárni az alkalmas beültethető szívet.

Mindenszentekkor

– Hihetetlen szerencse, hogy a műszívprogram épp oly mértékben gyorsult fel hazánkban, hogy nála is megpróbálkoztak vele. Korábban úgy tartották, hogy csak 5 éves kor felett lehet alkalmazni. Szeptember 29-én kapta meg a műszívet, amely további reményt adott. És éppen Mindenszentek napján jelentették is, hogy egy másik hazai kórházban mutatkozik alkalmas donor. Még aznap délután megműtötték.

Pár nappal ezelőtt, amikor a nagymamával először beszéltünk, örömmel újságolta: minden esély megvan arra, hogy a karácsonyt már otthon, együtt töltheti a család. 18-án még ennél is jobb hírrel szolgált: ha az egy hét múlva esedékes vizsgálat eredménye engedi, újabb egy hét múlva hazaengedik Miát, aki mostanában töltötte be a két és fél évet.

Segítsünk együtt!

Mia családja eddig albérletben élt Budaörsön (a papát oda köti a munkája). Ott szóba se jöhetett, hogy steril szobát alakítsanak ki Mia számára, márpedig ez feltétele az otthonlétnek. Az önkormányzat ugyan ígéretet tett, hogy a család számára kiutalnak egy önkormányzati lakást, de még nem döntött róla az önkormányzat, ráadásul pozitív határozat esetén is további 90 napot kell várni a kiutalásra. Addig is olyan albérletbe költöznének, ahol a megfelelő körülményeket tudják biztosítani, majd – jó esetben – az új lakást is alkalmassá kell tenniük kislányuk számára. Erre viszont a család saját erőből nem képes, ezért örömmel fogadták az Észak-Magyarország segítségnyújtási szándékát. Kérjük, olvasóinkat, aki tud, segítsen nekik!

Zsófi szülei is segítenek

Bizonyára emlékeznek arra: az első hazai szívműtéten átesett kislány Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe való. Zsófit is az OKI-ban műtötték, ez év március 15-én.
– Nekünk is jól jött a segítség, amelyet a megyei közgyűléstől kaptunk, bár számunkra elsősorban lelki támaszt jelentett – osztotta meg lapunkkal Zsófi édesapja, aki a kislánya állapotáról óvatosan nyilatkozott, ami érthető, hiszen az új szív egy életen át óvatosságot diktál. Elmondta: az OKI-ból jól ismerik Zsófit és a szüleit.

– Aggodalommal kísértük Miriam műtétjét, nagyon drukkoltunk nekik. Csodálatos dolog, hogy lehetőséget kaphat a továbbélésre egy gyermek a szívátültetés révén. Ehhez viszont szükséges, hogy minél szélesebb körben tudjanak róla, a kórházak minden esetben jelentsék a donorokat, s a szülők is támogassák.

Az Észak Segítünk akciójáról szólva az édesapa elmondta: pártolja a gyűjtést, mindenkit biztat rá, ha teheti, segítse a családot. Ő és a felesége szintén hozzájárulnak az adományhoz

Miriam családjának itt gyűlik a pénz: Budapest Bank : 10102103-09188800-01001002

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában