Helyi közélet

2008.11.28. 14:23

"Jó, hogy nem gyilkossággal vádol!"

<p>Miskolc - December 7-én döntenek arról a tapolcaiak, hogy le akarnak-e válni Miskolcról. Csütörtökön fórumot tartottak Miskolctapolcán, ahol&#160;Káli Sándor megismételte érveit – természetesen a leválás, a leválási szándék ellen.&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Fórum a leválásról Miskolctapolcán 2008.11.27."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_rum_a_lev_l_sr_l_Miskolctapolc_n_2008_11_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Fórum a leválásról Miskolctapolcán 2008.11.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34086/f--rum-miskolctapolca-lev--l--s--r--l-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mintegy nyolcvanan (maximum kilencvenen) vettek részt azon a miskolctapolcai fórumon, amit Káli Sándor, Miskolc polgármestere hirdetett meg csütörtök délutánra, a helyi általános iskola tornacsarnokába. (Az érdeklődők között ott volt Moldova György is, aki, mint ismeretes, Miskolcról írandó könyvéhez gyűjt anyagot.) Káli Sándor megismételte érveit – természetesen a leválás, a leválási szándék ellen. Ezek legnyomósabbja: szerinte ha Miskolctapolca önálló település lenne, sokkal rosszabb helyzetbe kerülne (kevesebb lehetősége lenne), mint Miskolc részeként. Most nem hangzottak el számok, de a polgármester szerint ha a leválás mellett döntenek, a végeredmény beláthatatlan. Ugyanakkor – tette hozzá – a leválási szándék érzelmi oldalát érzi. Arra biztatta a tapolcaiakat, ismerjék meg a valós számokat, mert „tényadatok birtokában lehet vitatkozni, értelmes párbeszédet folytatni”.
Ezt azért is mondta, mert tudomása szerint a leválási népszavazást kezdeményezők nem kértek adatokat a hivataltól, azok a számok pedig, amelyeket a tapolcaiak elé tárnak, nem igazak, légből kapottak.

Ezer sebből

A polgármester elismerte, hogy méltányosabb elbánást érdemelne Tapolca, érdemelnének a tapolcaiak. Hogy nem azt nyújta a város, amit szeretne – és amit szeretnének a tapolcaiak –, annak anyagi okai vannak – mondta Káli Sándor. Ilyen kifejezésekkel is élt, hogy a szorító körülményeket érzékeltesse: „Miskolc egy ezer sebből vérző város. Ez nem egy jó hely...” Hozzátette: erre nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy persze, mert nem jó a vezetése, ám ő ezt nem így látja, és hogy miért nem, arra sorolta a múlt történéseit, vagy éppen nemtörténéseit. Közöttük a Tapolcai Strand bérbeadását, ami igencsak rosszul sült el. (Hogy a Fürdők Völgye-projekt nem vált valóra, annak felelősségét sokadszor is magára vállalta, hozzátéve: akkor nem látszott más lehetőség, mint a szóban forgó befektető ajánlatának elfogadása.)

„Kikérem magamnak!”

A hozzászólók hosszabban-rövidebben sorolták a hiányosságokat, olykor mások által kiigazítva, hogy az azért nem egészen úgy van. (Érdekes, derültséget keltő volt az a megjegyzése az egyik hozzászólónak, ami így hangzott: „Lehet, hogy hazudok, de ez az igazság.”) Időnként némileg felizzott a levegő, egy helybéli néhányszor bekiabált, de a körülötte állók szerint nemcsak az indulat beszélt belőle. Amikor pedig Köteles Péter arra emlékeztetett, hogy korábban számos alkalommal kérték, hogy a balesetveszélyes helyeken fessenek fel zebrát, és ez egészen addig nem történt meg, amíg halálos baleset nem történt, a polgármester jött indulatba, mondván: „Jó, hogy nem már gyilkossággal vádol meg engem! Kikérem magamnak! Ezt a leghatározottabban visszautasítom!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában