Helyi közélet

2008.11.17. 17:22

Drága a gáz, egekben a fűtésszámla Miskolcon

<p>Miskolc - Az eddiginél is magasabb távhőszámla borzolja a miskolciak kedélyét. Lesz ez még több is.<BR /></p>

Októberben 1500-2500 forinttal is többet kell fizetniük a távfűtéses lakásokban élőknek, mint tavaly ilyenkor. November és december hónapokban várhatóan 2500-4500 forinttalal nő az összeg.
Olvasónk 37 négyzetméteres lakásban lakik, aminek fűtéséért októberben 15 ezer 683 forintot kellett fizetnie. Nagy gond számára a fűtés, mivel támogatást nem kap, egyedül él, nyugdíja pedig 100 ezer forint alatt van. Ráadásul hideg a lakása, zokniban alszik, este kénytelen felvenni a jó meleg pulóvert. Még az októberi díjat sem fizette ki, rettegve várja a novemberit.

Háromszor emelték

Az idén már négyszer emelték a gáz árát, a távhőszolgáltatás hődíját ezzel szemben háromszor – mondta lapunknak Korózs András, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. igazgatója. Január 1-jétől 5, április 1-től 5,8, július 1-jétől 6,4, október elsejétől pedig ismét 10,8 százalékkal kerül többe a lakossági földgáz díja. Az októberi sok fizetnivalónak más oka is van, hívta föl a figyelmet az igazgató: október 1–jétől változott a lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhőfelhasználás szociális támogatása. Azok számára, akik eddig nem részesülhettek támogatásban októbertől 1150 forint/hó támogatást kapnak, amelyet a MIHŐ Kft. a november havi számlában visszamenőlegesen érvényesít. Ez az összeg tehát az október havi számlában még nem szerepelt.

Részletben

Az igazgató elmondta azt is: a 37 négyzetméteres lakásban lakó olvasó 15 683 forintos október havi számlájában benne van a szeptember hónapban a rendkívül hideg időjárás miatt történt kéthetes hőfelhsználásának ellenértéke is. A MIHŐ Kft. a társasházak igénye szerint állítja be az épületben tartandó fűtési hőfokot központilag, egyedi igényeket nem tud kielégíteni. Az egyedi igények kielégítésére javasolják a hőfokszabályzó szelepek beépítését a radiátorokra, amelyre az Öko Plusz program keretében vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni.
Akik nem tudják kifizetni távhőszámlájukat, azoknak az igazgató azt tanácsolja: keressék fel a MIHŐ Kft. ügyfélszolgálatát, ahol részletfizetési vagy halasztott fizetési megállapodást köthetnek.

Várjuk a kérdéseket!

Szerkesztőségünk vendége lesz november 21–én pénteken Korózs András, a MIHŐ igazgatója, aki egy órán keresztülk válaszol majd olvasóink kérdésére. A pontos időpontot a következő napokban lapunkban megtalálják, addig is várjuk kérdéseiket írásban, a következő címre: [email protected] vagy 3526 Miskolc, Zsolcai kapu 3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában