Helyi közélet

2008.11.04. 17:34

A tudomány új, akadémiai díjazottjai Miskolcon

<p>Miskolc - Kitüntetések, előadások a magyar tudomány ünnepe alkalmából megtartott miskolci rendezvényen.&#160;<DIA alt="A tudomány új, akadémiai díjazottjai Miskolcon" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_tudom_ny__j__akad_miai_d_jazottjai_Miskol/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A tudomány új, akadémiai díjazottjai Miskolcon" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A magyar tudomány ünnepe alkalmából rendezvény volt kedden délután az Akadémia miskolci székházában. (1825 november 3-án ajánlotta fel gróf Széchenyi István birtokai egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára.)
A miskolci ünnepségen jutalmazták a régió kiemelkedő kutatóit. Az MTA-MAB tevékenységét segítő kitartó munka elismeréséül MAB Emlékérmet kapott dr. Tóth László, a műszaki tudomány doktora, az MTA-MAB tagja. Kitüntető Tudományos Díjra érdemesítették Kovácsné Ónodi Irén, ny. középiskolai tanárt, az MTA-MAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottságának titkárát, dr. Ladányi Gábor intézeti tanszékvezetőt, egyetemi docenst, az MTA-MAB Bányászati, Föld- és Környezettudományi Szakbizottságának titkárát és dr. Tuba Zoltánt, az MTA doktorát, az MTA-MAB Biológiai Szakbizottságának elnökét. Tizenketten vehették át a Tudományos Díjat.
A díjak átadását követően „Energia, környezet, fenntartható fejlődés” címmel tudományos üléssel folytatódott a rendezvény. Az előadások sorát Kovács Ferenc, az MTA rendes tagja nyitotta meg, aki a várható energiaigények a XXI. században és a megújuló energiaforrások globális helyzetét ismertette, őt követte Tihanyi László, a műszaki tudomány kandidátusa, aki „A földgáz jelene és jövője Magyarországon” címmel tartott előadást. A műszaki és természettudományoknak a gazdasági és társadalmi változásokra kifejtett hatásairól fejtette ki véleményét Tóth László, az MTA doktora. Szabó Szilárd, a műszaki tudomány kandidátusa „Ipari szennyező források analízise numerikus szimulációval” címmel tartott előadást. Végül Kulcsár Gyula PhD fiatal kutató ismertette a termelésütemezési és újraütemezési problémák heurisztikus megoldását.

Eddigi kiemelkedő kutatómunkájuk elismeréseként tudományos díjban részesülnek:
Dr. Leszkoven László, Miskolci Egyetem, ÁJK Civilisztikai Tudományok Intézete
Dr. Gombkötő Imre, Miskolci Egyetem, MFK, Eljárástechnikai Tanszék
Dr. Szirmai Orsolya, MTA Szent István Egyetem Növényökológiai Kutatócsoport
Dr. Kulcsár Gyula, Miskolci Egyetem, Alkalmazott Informatikai Tanszék

Dr. Nagy Erzsébet, MTA Miskolci Egyetem Anyagtudományi Kutatócsoport
Dr. Sáfrányné Gubik Anna, Miskolci Egyetem, Gazdaságelméleti Intézet
Dr. Kovásznai Gergely, Eszterházy Károly Főiskola, Információtechnológiai Tanszék
Dr. Láposi Réka, Károly Róbert Főiskola, Környezetgazdálkodási és Agronómiai Tanszék

Dr. Tasi Réka, Miskolci Egyetem, Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

Dr. Ugrai János, Miskolci Egyetem, BTK, Tanárképző Intézet
Dr. Pap József, Eszterházy Károly Főiskola, Történelemtudományi Intézet

Dr. Szabó Tamás József, Miskolci Egyetem Polimérnöki Tanszék


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában