Helyi közélet

2008.09.04. 13:03

Ülésezik a B.-A.-Z. megyei közgyűlés

<p>A költségvetés első félévének mérlegéről is tárgyal csütörtöki ülésén a B.-A.-Z. megyei közgyűlés. A nyári szünet utáni első ülésről élőben közvetítünk!</p>

12.50: 720 millióért adják el az ITCt!
Összességében ötödik alkalommal próbálta meg értékesíteni a tulajdonában lévő ITC épületét. Az eladással kapcsolatos előterjesztést ma reggel kapták kézhez a képviselők és az érintett szakbizottságok is rendkívüli ülésen tárgyalták meg.

Kormos Dénes (MSZP) frakcióvezető hozzászólásában jelezte, hogy a frakció álláspontja abban nem változott, hogy a gazdálkodáshoz, működéshez közvetlenül nem szükséges vagyont el lehet adni. Hozzátette azonban, hogy a hitelfelvétellel, illetve kötvénykibocsátással együtt már meggondolandónak a döntések. Kijelentette, hogy nem tartja indokoltnak az ITC mostani érétkesítését, mert egy értékes ingatlanról van szó, amely a későbbi gazdálkodási biztonság szempontjából jól jöhet. Megjegyezte, hogy a korábbi értékesítési próbálkozás nyomán indult ügyészségi eljárás miatt is az eladás ellen foglal állást az MSZP-frakció.

Ódor Ferenc elmondta, hogy nem azért adják el, mert megléte a pillanatnyi gazdálkodásban gondokat jelentene, de olyan vagyonról van szó amely nem hoz bevételt a megye számára, működtetése nem tartozik a megyei önkormányzat alaptevékenységébe. Az elnök felemlített korábbi hasonló érétkesítéseket (például a Borsodkomm), amelyek hasonló körülmények között történtek. Úgy vélte, hogy az eladás nyomán keletkező pénzügyi forrás most jól jön a megyei kassza számára. Elmondta azt is, hogy a véleményük szerint indokolatlan ügyészségi eljárás rontja az eladás esélyeit, mindezek ellenére egy pályázó (amelyet az elnök nem nevezett meg) hajlandó megvenni az ITC-t (hogy menyiért, szintén nem nevezte meg az elnök).

További hozzászólás nem lévén, szavazás köfetkezett, amelyen 32 igen és 12 nem szavazattal az ITC eladásáról és – ezt követően – az épületet működtetős ITC Kft.-ben meglévő megyei tulajdonrész (97,8%) értékesítésre meghirdetéséről döntött.
Lukács András (MSZP) utóbbi döntés előtt azért megjegyezte, hogy vajon mekkora értéket képvisel egy olyan társaságban lévő üzletrész, amely funkció nélkül maradt. Mit tesz a közgyűlés, ha a ház vevője nem tart igényt a társaságra? Mi lesz az ITC Kft. Tulajdonában lévő Kulcs-Tour Kft. sorsa? Ódor Ferenc jelezte, hogy most csak az értékesítésre meghirdetésről döntöttek, a feltett kérdéseket természetesen megoldják.
Mint megtudtuk az ITC épületét a miskolci Trekk-Invest Kft. vásárolhatja meg nettó 720 millió forintért.
Véget ért a közgyűlés


 12.10: Járóbetegellátás-fejlesztés Szikszón
Azon kórházak, amelyek az átalakítás révén elvesztették fekvőbetegellátásukat, pályázhattak járóbetegellátási kapacitásuk növelésére, minőségi javítására. A szikszói kórház nyert a pályázaton. Ehhez 38 millió forint önerőt kellett biztosítani a megyei önkormányzatnak, cserébe közel 800 millió forintos fejlesztés valósul meg.
Koleszár Lajos (MSZP) emlékeztetett, hogy e mellett továbi megyei városok – például Tokaj, Mezőcsát, Gönc és Cigánd – milliárdos nagyságrendű pénzhez jut rendelőintézet építésére. Ez is nagyon komoly eredmény az egészségügy fejlesztésében.

A képviselők egyöntetűen támogatták a feljesztéshez való hozzájárulást.


11.59: „Ágyat adtak óraszámért”
Egészségügyi döntés, a megyei kórház és a Miskolci Egészségügyi Központ közötti kapacitáscsere várt a képviselőkre. A miskolci kórház 5 aktív sebészeti ágy kapacitást ad át a megyeinek 60 járóbeteg-szakorvosi óraszámért cserébe. Koleszár Lajos (MSZP), az egészségügyi bizottság elnöke jelezte, hogy a döntés része a régóta folytatódó megyei szintű egészségügyi racionalizációnak. Véleménye szerint végre meg kellene vizsgálni, hogy a megyében lévő kórházi ágyszám, illetve ellátási óraszám elegendő-e az ellátás biztosítására. Elmondta, hogy a bizottság ülésén a szocialista képviselők javasolták, hogy ezt a vizsgálatot végezzék el a tisztánlátás érdekében, ám a fideszes tagok ezt leszavazták. Ódor Ferenc úgy vélte, hogy a kórházi kapacitásokról szóló eszmecseréknek ma megvan a terepe a regionális egészségügyi tanácsokban.


 11.39: Folytatódhat a Bursa Hungarica
A közgyűlés döntött arról, hogy csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Ezzel, mint Ódor Ferenc elnök hangsúlyozta, megnyitja a kaput a helyi önkormányzatok számára is a csatlakozásra. Ez egyébként 120-130 millió forint kiadást jelent majd a megyei önkormányzat jövő évi költségvetésében.


11.30: Régi-új igazgatók
Két intézmény, a megyei levéltár és a megyei könyvtár igazgatói posztjának betöltésére kiírt pályázatot bírálták el a képviselők. A levéltár élére dr. Dobrossy István jelentkezett, a könyvtár igazgatói posztjára pedig Venyigéné Makrányi Margit. Mindkét pályázatot a bizottságok egyhangúlag támogatták. A levéltárigazgató negválasztása egyhangú igent kapott a képviselőktől és ugyanilyen támogatást kapott a megyei könyvtár régi-új első embere. Előbbi megbízatás 2009 végéig, utóbbi 2013 végéig, azaz öt esztendőre szól.


11.23: Megyei erény a diákönkormányzatiság
A megyei közgyűlés döntött arról, hogy támogatja a Humán Integra Társadalmi Beilleszkedést Segítő Regionális Alapítvány tevékenységét 130 ezer forinttal.
A testület a továbbikban a megyei ifjúságpolitikai koncepció felülvizsgálatáról tanácskozott.

Kormos Dénes (MSZP) frakcióvezető örvendetesnek nevezte, hogy a jelenlegi megyei vezetés is fontosnak tartja az előző ciklusban megalapított diákönkormányzati rendszert. Úgy vélte azonban, hogy az ifjúságpolitikának sok olyan területe van, amelyben feladatot kellene vállalnia a megyei önkormányzatnak, a beszámoló azonban erre nem ad választ.
Budai Erzsébet (Fidesz-KDNP) szerint viszont a megyei közgyűlés az elmúlt időszakban többször tárgyalt és döntéseket is hozott ebben a témában. A mostani beszámoló ezeket nem veszi újra sorra, csak összegzést ad a területről. A szavazás tükrözte e véleményeket, 31 igen, 4 nem szavazattal, 11 tartózkodása mellett fogadták el a javaslatot.


11.09: Pró és kontra a féléves büdzséről
A megyei közgyűlés szeptemberi rendes ülésének nyitányaként Hegedűs Zoltán, a DNV Magyarország Kft. Értékesítési és marketing igazgatója átadta a megyei önkormányzat hivatala számára az uniós szabványok szerint kiépített minőségirányítási rendszer idei auditjának tanúsító okiratát.
A továbbiakban a megyei önkormányzat költségvetése első félévi teljesítéséről tárgyalt a testület. Ódor Ferenc elnök (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy a büdzsé kiadási és bevételi oldala is 50 százaléknál nagyobb teljesítést mutat. Elmondása szerint sajnálatosan plusz források bevonására nem nagyon van mód, ezért az egyensúly romolhat. A hiány nagy és a kötvénykibocsátásnak nem ennek pótlását, hanem fejlesztéseket kellene szolgálnia. Elmondta, hogy a hivatal komoly gondokkal küszködik a számlák nindennapos teljesítésében, de eddig nem volt hiányosság ebben.
Lukács András, az MSZP-frakció vezérszónoka a képviselőcsoport véleményét összefoglalva elmondta, hogy nem támogatják a féléves költségvetési beszámolót. Megítélésük szerint pozitívnak és kedvezőnek tartják, hogy a megyei önkormányzat, mint a megye egyik legnagyobb foglalkoztatója biztosítani tudja dolgozói stabil jövedelemviszonyait. Elmondása szerint az egészségügyi ellátórendszer – a korábbi negatív hangok ellenére – az átalakítás után még hatékonyabban, gazdaságosabban működik, mint korábban.

A politikus megjegyezte, hogy a beszámoló – a korábbi ugyancsak negatív előrejekzések ellenére – azt tükrözi, hogy a megye jó és eredményes pályázó.

Török Dezső (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke nem látja ilyen rózsásnak az egészségügy helyzetét, mert statisztikai adatok ennek ellenkezőjét tükrözik. Negatívumként említette az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentését, amely szerint a kormány mindössze 75-80 százalékban finanszírozta az önkormányzatoknak átadott kötelező feladatok ellátását. Véleménye szerint ennek fényében a költségvetési teljesítés igenis eredményesnek tekinthető.

Ódor Ferenc megjegyezte, hogy az egészségügy tényleg nincs olyan rózsás helyzetben, mint látszik. A megye óriási erőfeszítéseket tesz, hogy a szintet fenntartsa. Véleménye szerint a pályázati lehetőségek szintén nem olyan kedvezőek, mint látszik és ebben nem a megyei önkormányzatot tartja hibásnak. „Pozícióvesztésben vagyunk a pályázatoknál” – jegyezte meg. Ebben politikai indíttatást véle felfedezni az elnök.

Az elnök komoly veszélynek tartja az őszi gázáremelést, amely jelentősen megnöveli az intézmények költségeit és ma még nem tudni, hogy honnan lesz pénz azok fedezésére.

Végül a testület 32 igen és 16 nem szavazattal elfogadta a költségvetési beszámolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában