Helyi közélet

2008.09.17. 09:26

Új vagy felújított lesz a Diósgyőri stadion?

<p>A diósgyőri stadion megújulását három forrásból lehetne finanszírozni.</p>

Másfél héttel ezelőtt sajtótájékoztató keretében jelentették be a miskolci Városházán, hogy adiósgyőri stadion tulajdonviszonya rendeződött. A városházán megtartott tájékoztató szerint oly módon, hogy a megyei bíróság határozata, amely jóváhagyta a sportpálya alatti telek és a vele szomszédos területekben történt tulajdonoscseréket, 2008. augusztus 28-án jogerőre emelkedett, és ezzel Miskolc Megyei Jogú Város tulajdonába került a diósgyőri stadion néven ismert ingatlan.

– Több, mint hét éven át tartó áldatlan állapotnak vetett véget ez a határozat, amit rendkívül jelentős fordulatnak tartok – jelentette ki dr. Varga László, miskolci önkormányzati képviselő, a Diósgyőri Sportliget önkormányzati biztosa, aki arra a kérdésünkre, hogy mikor és milyen fejlesztésekre kerülhet sor a területen, így folytatta: – Az biztos, hogy a stadion rekonstrukciója, felújítása nem várhat. Az önkormányzatnak az a célja, hogy a diósgyőri labdarúgás centenáriumi évére, 2010-re ez a beruházás megvalósuljon. Hogy pontosan milyen műszaki tartalommal az attól függ, hogy honnan és mekkora forrásokat lehet ehhez előteremteni.

1,5-2 vagy 1 milliárd

Arra a kérdésre, hogy mi a legerősebb műszaki tartalom, ami elképzelés szintjén létezik, és ehhez mennyi pénzre lenne szükség, dr. Varga László ezt válaszolta:

– Egy önálló futballstadion lenne az igazi. Jelenleg csak becsült számítások vannak erre, ez alapján mondom, hogy ez valószínűleg 1,5-2 milliárd forintba kerülne. Nyílván van ettől alacsonyabb műszaki tartalmú elképzelés is, amihez kb. 1 milliárd forintra lenne szükség. Ez esetben a jelenlegi állóhelyi vasbeton lelátók maradnának a helyükön, ami felújításra kerülnének.

Anyagi szerepvállalások

A Diósgyőri Sportliget önkormányzati biztosát arról a szerkesztőségünkbe eljutott nem hivatalos információról is megkérdeztük, amely szerint az ország egyik vezető politikusa több száz millió forintos állami segítséget is ígért a diósgyőri stadion rekonstrukciójához.

– Természetesen sokat jelentene, ha az állam is szerepet vállalna a rekonstrukcióban, és mi, miskolci politikusok mindent el is követünk annak értekében, hogy ez így legyen, hiszen az önkormányzati forrás mellett nagy szükség lenne más irányból érkező finanszírozásra – mondta dr. Varga László. – Mondjuk azt is jó lenne tudni, hogy a stadion használója, a DVTK labdarúgócsapatát működtető cég tulajdonosának érdekében, szándékában áll-e, hogy a jelenlegi gyakorlatilag komforttalan létesítmény fejlesztésében részt vegyen, anyagi szerepvállalás formájában. Nyílván erre és a lehetséges állami szerepvállalásra is választ kell kapjunk néhány hónapon belül, de azt már most is biztosra kijelenthetem, hogy a DVTK 100 éves évfordulóját a diósgyőri stadionban megújult környezetben ünnepelhetjük.

Telek történet

A stadion területe korábban a Diósgyőri Acélművek (DAM) Rt. tulajdonában volt, és amit a DAM apportként bevitt a Miskolc Megyei Jogú Városával közösen létrehozott társaságba, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Közhasznú Társaságba, 1999. novemberében. A DAM Rt.-nél 2001-ben kezdődött el felszámolási eljárás, amelynek során előbb az APEH-hez, majd onnan a Magyar Államhoz került a Diósgyőri stadion alatti terület, az államtól pedig a miskolci önkormányzat kapta meg ezt az ingatlant, ahonnan az önkormányzat tulajdonában lévő MIBER Kft.-hez, jelenlegi kezelőjéhez került.

Kapcsolódó cikkek:

Miskolc városáé lett a diósgyőri stadion
Miskolc városának tulajdonába került a DVTK NB I-es labdarúgócsapata által használt Diósgyőri stadion területe.

Diósgyőri sportliget: út nem szeli ketté
Vajon mikor lehet elkezdeni a stadion rekonstrukcióját? Milyen utat terveznek a Sportligetbe?

Megújul a DVTK Stadion a centenáriumra
Miskolc ingatlangazdálkodási koncepciója kapcsán szóba került a diósgyőri stadion is a miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén.

Új stadion - de miből?
Új stadion építése már többször felmerült, leginkább akkor, amikor a város Eb-helyszínnek pályázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában