Helyi közélet

2008.09.30. 06:55

A báránylelkű főnök és a fémtolvajok

<p>Egy kedves kis Miskolc melletti településen S alakban kanyarog az út fölfelé. A dombtetőn különös látványt nyújtó, az elképzelhető összes stílus jegyét magán viselő ház vonzza az arra járók tekintetét. Időről időre érdemes újra megszemlélni, mert hetente friss változásokat eszközöl rajta az ingatlan "fura ura". <STRONG>Zsana jegyzete.</STRONG></p>

A fal sosem látott vakolatot, az udvaron pedig vashulladék terem virág helyett. Lerobbant Ladák és rohadásnak indult teherautók lelőhelye ez, amikből igen gyakran, és annál fürgébben rakodják ki a fémeket. Jó év volt az idei, ezért nyár elején egy roppant méretű felfújható medence jelent meg a kábelek és autóroncsok között, hogy a rendszerint út menti porban fürdő-játszó apróságok vízben is megmárthassák magukat. Nagy volt a pocsolás, viháncolás, de csak addig, míg a medence helyét át nem vette egy pompás kanca a csikójával. Az egész falu csodájára járt a megtermett állatnak, de alig múlt el egy hét – hűlt helyét találták.

A hulladékátvevő telep tulajdonosának szeme esztétikai élvezetre vágyik. A szállítható darabokra forgácsolt alumínium, réz és vas közé talán ezért varázsol időről időre bizarr édenkertet. A medence és a ló után muskátlival teliaggatott szekér jelent meg a kopár udvaron, míg le nem harcolták azt is az utca – egyébként rokon - csibészkedő kölykei.

De az utóbbi időben rossz a lapjárása a telep főnökének. Vakarja is bőszen a feje búbját, mióta a média a közlekedési táblákat és vasúti síneket "találó" hulladékvadászoktól hangos. Nem tesz jót az üzletnek a nagy figyelem, bár az ő lelke istenuccse tiszta, a ma született bárány sem lehetne ártatlanabb, ha fémtolvajlásról van szó. Megmondta a sógoroknak, komáknak, hogy lopni bűn, de hát ha visít az a gyerek otthon! És az istenke biztosan nem azért teremtette azt a sok haszontalan aknafedelet sem, hogy a járda közepén búsuljanak és naphosszat az esővizet eregessék lefelé…Különben is, hát nyomozókutya ő, hogy kiszagolja, mi volt újkorában az a szanaszéjjel hajtogatott acéllemez? No és ki mondta, hogy nem lehet szemétre hajított bronz mellszobrot találni? Ebben a mai világban már nem tudhassa az ember, mibe botlik.

Nagyot sóhajtva kapott hát az udvar közepére hordott furnérlemez után, és bőszen irányítgatva az embereit nekiláttak, hogy a ház köré három méter magas kerítést húzzanak. Azóta hiába kukucskálnak az autókból a főnök háza felé az erre utazók, csak csupasz falakat látnak építészeti remekművek helyett. Ki tudja, talán mégis van mit takargatnia.

zsana

Kapcsolódó cikkek:

  • Fémtolvajok Miskolcon – pénz és biztonság a tét
  • Fémtolvajok – több száz millióra rúgnak a károk
  • Véget ér a miskolci fémtolvajok garázdálkodása?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában