Helyi közélet

2008.08.22. 12:02

Szalonrasszizmusról is beszélt a polgármester

<p>Monok - A Monoki Kezdeményezés kapcsán Kossuth földjén tartózkodik a Demokratikus Hálózat stábja.&#160;<DIA alt="A Demokratikus Hálózat Monokon 2008.08.22." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_Demokratikus_H_l_zat_Monokon_2008_08_22_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A Demokratikus Hálózat Monokon 2008.08.22." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Mint azt Kalmár Szilárd a májusban alakult Demokratikus Hálózat alelnöke elmondta Monokon, a szerveződés alapvetően baloldali gondolkodású tagokból áll, de intézményesen nem kötődnek egyik baloldali párthoz, szervezethez sem. - Úgy gondoljuk, hogy a demokratikus értékrendszernek a fejlesztése, védelme fontos feladat napjainkban Magyarországon. Azokkal a társadalmi, gazdasági, politikai problémákkal foglalkozunk, amelyek hazánkban felmerülnek, így a globalizációs viszonnyal, az antifasiszta kérdéskörrel, ami nálunk egy fontos terület, ugyanis egy társadalomban a gyűlölet nem mehet egy bizonyos szint fölé, mert az egy széthúzó, antidemokratikus társadalommá válik.

A monoki kezdeményezés jelzésértékű, sokan sokféleképpen viszonyultak hozzá, és értették félre. Mi pontosan azért jöttünk Kossuth földjére, hogy a helyiektől szerezzünk be információkat, a helyszínen vizsgáljuk meg a kérdéskört. Hangsúlyozom, sem pozitívan, sem negatívan nem viszonyulunk az indítványhoz, ugyanakkor azt kell mondani, van a kezdeményezésnek néhány, nem túl szerencsés eleme, amiket viszont valahol meg lehet érteni. A monokiak határozatát sokan áthangolták, félreértelmezték. Kiemelem, súlyos problémáról van szó, meghúzódik mögötte a vidéknek és főleg a falvaknak a mély válsága, ami sürgős, nemzet összefogását igénylő válaszokat indokol – mondta Kalmár Szilárd. A Demokratikus Hálózat első lépcsőben Szepessy Zsolt polgármester véleményét hallgatta meg.

Nincs érdemi intézkedés

A több órás tanácskozáson Szepessy Zsolt aláhúzta, a monoki kezdeményezés egy olyan visszhangot indított el az országban, ami csakis jó eredményt húzhat maga után. – Kiáltottunk egy nagyot, ezt szinte mindenki meghallotta, elindult egy társadalmi vita. A legfőbb eredmény, hogy nem csak a nagypolitikában beszélnek róla. Kifejtik véleményüket a hétköznapi emberek a buszon, piacon, sorolhatom. Sikerült egy olyan gondot nagy nyilvánosság elé tárni, amiről mindenki tudott, de valamiért kerültük a témát. A szociálisan teljesen leszakadt rétegnek nem vállaltuk fel a problémáját országos szinten, megnyugtattuk a lelkiismeretünket azzal, hogy segélyeket adtunk, hogy ne kelljen foglalkozni érdemben ezzel a réteggel.
Nem törődtünk olyan lényeges kérdéssel, hogy miért nincs elégséges munkahely, miért ment tönkre a rendszerváltás után úgy az ország, ahogy ez tapasztalható, miért nem jönnek be a fellendülést hangoztató ígérgetések, a Kánaán. A Kánaánnal én nem találkoztam, emelje fel a kezét, aki igen. Viszont adtunk pénzt a leszakadt rétegnek, hogy legyen befogva a szájuk, ezen keresztül nagy lett a szakadás a társadalmi rétegek között. A hátrányos helyzetűek nem kaptak konkrét célokat, ma olyan szinten áll a gond, hogy ezzel már szembe kell nézni. A legnagyobb probléma, hogy az újszülöttek zöme halmozottan hátrányos helyzetű családban látja meg a napvilágot, ahol az egyetlen támaszt az államtól kapott pénz adja, ahol erre van berendezkedve a mindennapi élet. Az eltartó réteg létszáma egyre inkább csökken, míg az eltartottaké nő, nem kell nagy tudás ahhoz hogy lássuk, mikor fog összeomlani ez a formula.

Érdekes kifejezés

Elérünk oda, hogy az adó, amit befizetünk, már nem lesz elég segélyre – mondta Szepessy Zsolt, aki sajnálatát is kifejezte azért, hogy a monoki kezdeményezéssel kapcsolatosan sok az áthallás. – Van egy okos ombudsmanunk, aki tud a sorok között olvasni. Én elővettem szépirodalmi műveket, megpróbáltam a sorok között olvasni, nem sikerült. Dicséretes, hogy az ombudsman ezt megtanulta, kérni kellene, hogy tanítson meg a technikára, mert érdekel. Azonban úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg ezt a technikát csak ő ismeri, nem kellene alkalmazni. Egy hozzá hasonló fontos személyiségnek a tényekből, a leírt anyagokból kellene olvasni. Érdekes kifejezéssel, a szalonrasszizmussal illetett. Vagyis aki segíteni akar, azt le lehet szalonrasszistázni. Az ombudsman egyértelműen kifejezte hová tartozik, ebből adódóan lehet, hogy neki elfogultságot kellett volna jelentenie. Mindamellett – hangsúlyozta Szepessy Zsolt – hogy a monoki kezdeményezés nem erről szól, ő rögtön a romákra, és nem a ruszinokra, svábokra, stb, a leszakadt rétegre – általában a feszültségekre gondolt.
A Demokratikus Hálózat tagjai egész hétvégén Monokon tartózkodnak, egyebek mellett kikérik a lakosság véleményét az ügyben.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában