Helyi közélet

2008.08.30. 15:39

Megnyílt a miskolci Esztenás Fesztivál

<p>Miskolc - Az Esztenás fesztivál szezonnyitó táncházába szombaton kora délután gyülekeztek az érdeklődők. A rendezvény igaz délután 3 órakor kezdődött, de a Nyilas Misi Ház udvarán már előtte táncoltak, szaladgáltak, játszottak a gyerekek.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Esztenás Fesztivál 2008.08.30."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Eszten_s_Fesztiv_l_2008_08_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Esztenás Fesztivál 2008.08.30." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A rendezvénynek a jó idő is kedvezett, de a nagy érdeklődésnek talán nemcsak ez volt az oka. Nyáron ugyanis szünetel a táncház, így sokan már alig várták, hogy az iskolakezdéssel együtt, az „Esztenás szezon” is beinduljon. Az idei év egyébként is különleges, hiszen jubilál a fesztivál: ötödik születésnapját ünnepli. Ebből az alkalomból a szezonnyitóra csak miskolci zenekarokat hívtak meg: Betyárok, Számadó zenekar, Irish Coffee, Tényleg zenekar és természetesen az Esztenás együttes.
Tóth Arnold, a fesztivál szervezője elmondta: azért szervezték meg a fesztivált, mert nem volt egy hely, ahova a családok elmehettek népzenét hallgatni.
A miskolci Esztenás Együttes a jelenlegi felállásban és ezen a néven 2003-ban alakult, de a zenekar több mint tíz éves múltra tekint vissza. Az együttes tagjai részben közösen, részben külön-külön számos egyéb formációban zenéltek korábban. Elsősorban a moldvai és gyimesi csángó magyarok hagyományos népzenéjét szólaltatják meg, autentikus hangszerelésben. Fő tevékenységünk a táncházi muzsikálás, ezért repertoárunkban nagyrészt hangszeres táncdallamok szerepelnek. Zenéjükben igyekeznek a hagyományőrző csángó muzsikusokat követni. A táncházak mellett számos egyéb helyen is rendszeresen játszanak: színpadi koncertek, történelmi várjátékok, lovagi tornák, lovasíjász versenyek, vásári mulattatás, gyermektáncházak is szerepelnek programunkban.
Táncházukba két hetente péntekenként várják az érdeklődőket.
A rendezvény még tart, akinek van kedved, felkeresheti a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában