Helyi közélet

2008.08.06. 06:50

Kétszáz fölött a miskolci heroinosok száma

<p>Miskolc – Sokkoló adatok a miskolci droghasználókkal kapcsolatban! Budapest után városunké az "előkelő" második hely a heroin fogyasztók számát illetően. A függők között nyolc általánost végzettek és diplomások is akadnak. A legfiatalabb narkós szerves oldószert használ, és még csak tizenegy éves.</p>

"Jelenleg huszonkilenc tizenöt év alatti páciensünk van"- tudtuk meg Juhászné Ceglédi Tündétől, a miskolci Drogambulancia munkatársától. "Kilencvenhat óta működik az ambulancia, a klienseink száma 2298. Ez azonban a tényleges drogfogyasztóknak csak körülbelül a tíz százalékát jelenti. A hozzánk fordulónak legelőször a szociális helyzetét és szerfogyasztási szokásait mérjük föl, majd orvosi vizsgálat ad képet az egészségi állapotról. Az így kapott eredmények és az egyéni szükségletek mentén körvonalazódik, hogy milyen terápiát kapjon a páciens" – mondta el a szakember.

A drogambulancia munkatársai igyekeznek segítő beszélgetéssel és pszichoterápiával sikert elérni. Csak a legvégső esetben kerül szóba a gyógyszeres kezelés lehetősége. A metadonprogramba bekerülő az illegális anyag helyett szintetikus ópiátot kap, ami nem jelent valódi gyógyulást.

"Gyógyult kábszeres nincs – csóválja a fejét Juhászné Ceglédi Tünde – csak szer-és tünetmentes. Ahogyan az alkoholisták, ők is életük végéig kívánják a szert. A drogosok 20-25%-a mondhatja el a kezelés után magáról: "Tiszta vagyok." Aki pedig visszaesik, általában még mélyebbre süllyed. Az igazi sikertörténetet azok jelentik, akik már azelőtt segítséget kérnek, hogy újra tűt vennének a kezükbe."

Heroin mint vigasz

De vajon miért vágynak a fiatalok a heroin bódulatára? A szakember szerint a családé a legnagyobb felelősség. Biztos recept persze nincs. Egyeseknél a túl hosszúra hagyott póráz, másoknál a rövidre fogott gyeplő vezet az első füves cigihez, amit legtöbbször diszkó drogok, majd az egyre keményebb anyagok követnek. A mi megyénkben különösen fontos szerephez jutnak a társadalmi viszonyok. A munkanélküliség, a kilátástalanság érzése könnyen késztethet arra, hogy a fiatalok a kábulatban keressenek vigaszt.

A speed felpörget, felajz. Egy idő után azonban a csúcsra járatott szervezet pihenni vágyik. De az álmatlanság, nyugtalanság nem szűnik, így ezt sajnos gyakran heroinnal ellensúlyozzák. Innen pedig már ritkán van visszaút. Két-három használat után fellép a fizikai függőség.

Drogos "karrier"

A narkós eleinte eladogatja a holmijait. Mivel naponta átlagosan másfél-két grammot lő, és egy gramm heroin ára körülbelül ötezer forint, a havi százezreket jelentő kiadást csak úgy bírja, ha maga is dílerkedni kezd. Vagy ott a rablás, ami szintén közkeletű megoldása a napi anyagra való megszerzésének.
Arra a kérdésünkre, hogy a legkeményebb drog mely szervünket károsítja leginkább, az ambulancia munkatársa csak legyint. "Mindet. Minden szervbe eljut. A májon keresztül választódik ki, az érrendszeren át pedig valamennyi sejthez odakerül és beépül. A fizikai romlás egy idő után visszafordíthatatlan.

De az anyagozás legszörnyűbb velejárója, hogy a betegek elveszítik a személyiségüket. Az egyetlen motivációt a szer megszerzése jelenti számukra. Nehéz aktivizálni őket. Csak akkor lehet szót érteni velük, ha be vannak lőve. Máskülönben durvák, agresszívek.

Van, aki két-három éven belül meghal. Mások húsz-harminc évig is húzzák, mielőtt teljesen leépülnek."
- zsana -

A miskolci Drogambulancia statisztikai kimutatása (1996 - 2008)  
Kor szerinti megoszlás:


15 év alatt29
15-19 év680
20-24 év993
25-29 év385
30-34 év137
35 év felett74
Összesen2298
Jelenleg használt szerek
Morfin7
Heroin272
Máktea42
Kokain8
Cannabis1160
Extasy, speed500
Gyógyszer (nyugtatók)52
Politox62
Szerves oldószer135
Hallucinogének12
Egyéb (pl.: játékszenvedély.)48
ÖSSZESEN2298
Legek


" Legfiatalabb kezelt: 11 éves (szerves oldószer)
" Legidősebb kezeltek: 52 éves nő (heroin, politox) és 52 éves férfi (extasy, politox)

" Szakképesítése van: 1300 fő
" Szakképesítése nincs: 998 fő - ebből tanul 580 fő

" Dolgozik, van munkahelye: 1466 fő
" Nem dolgozik, nincs munkahelye: 832 fő

" Együtt élő szülők gyermeke: 1435 fő
" Külön élő szülők gyermeke: 863 fő

" Büntetve volt: 670 fő (lopás, garázdaság, kábítószerrel szerrel visszaélés)
" Büntetlen: 1628 fő

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában