Helyi közélet

2008.08.06. 08:53

Klíma helyett huzat a kórtermekben

<p>Miskolc - Kedd délelőtt nem volt éppen jó idő, amellett, hogy esett, fújt is a szél. Ennek ellenére a megyei kórház kórtermeiben meleg volt. Az ablakok, ajtók nyitva, de így is alig mozdult a levegő.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/klima-helyett-huzat-a-kortermekben/cn/boon-news-em_01-20080805-125243"><STRONG>A légkondiról</STRONG></A></p>

Belegondoltunk abba, hogy hány fok lehet akkor a kórházi szobákban, amikor kint kánikula van. De belegondolni sem kellett, mert a betegek panaszkodtak maguktól is. Persze nemcsak erre, a kórtermek és WC-k állapotára is. De maradjunk a témánál: mit csinálnak a betegek, amikor kint is elviselhetetlen a meleg?

Herczeg Benedek vasárnap óta fekszik a megyei kórházban. Mikor behozták, még kánikula volt, így van tapasztalata arról, hogy milyen a kórteremben olyankor. Mint mondta: „Nagyon meleg volt, kinyitottuk az ajtót, az ablakot, és próbáltunk huzatot csinálni. Nagyon kellene légkondicionáló a kórtermekbe, de nemcsak nekünk betegeknek, de a nővéreknek is, könnyebben végezhetnék a munkájukat.” Ebben lehet igazság, mert a folyosón sétálva benéztünk egy nővérszobába is, ahol az erkélyajtó nyitva volt, ment a ventillátor, pedig kint esett. Mi lenne kánikulában?

Boxokban...

A megyei kórházban 1600 ágy van, ennek 15 százaléka található légkondicionált kórteremben – sorolja az adatokat dr. Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa. Hozzáteszi: a kis klímából, azaz ami nem levegőcserés 111 van az intézményben, ezek főleg irodákban. Ezek egészségügyben nem is használatosak, mert nem cserélik a levegőt – mondja. A légkezelőkből 41 található a kórházban, ezek várókban, betegellátókban, műtőkben vannak – tudjuk meg.

A megyei kórházban van központi klíma, erre bizonyos osztályrészek, például az intenzív, égési részleg, vannak rákötve – magyarázza. Illetve a gyermekegészségügyi központban is vannak boxok, amelyek légkondicionáltak.

Milliárdokba kerülne

A főigazgató főorvos szerint: a kórtermekben nem feltétlenül szükséges és egészséges, hogy légkondicionáló legyen. A Csillagpont kórházban is falhűtés lesz és nem légkondi – teszi hozzá. Azt azonban elismerte, hogy a betegeknek kényelmesebb lenne a hűtött környezet. Bár a megyei kórház ebből a szempontból szerencsés, mert a régi épületek vastag falai nem engedik át annyira a meleget – mondja.

A kórház felszerelése légkondicionálóval néhány milliárd forintba kerülne – mondja –, de ezenkívül a fentartásra is több millió menne el évente. Egy adatot is mondott: a kórház nyári energiaszámlája, a légkondik miatt nem kevesebb, mint a téli fűtési szezonban.

Üvegkárok mindennap

A Miskolci Egészségügyi Központ új épületei, mint például a belgyógyászat légkondicionált – mondta dr. Koleszár Lajos orvosigazgató. Hozzátette: a többi épület egyes kórtermeiben, műtőiben esetenként található légkondi. A Diósgyőri kórházba költöztetett szülészeten a szülőszoba és a műtő hűtött, a kórtermek nem – tudtuk meg. Amikor ugyanis az épület épült, még nem volt szabvány – tette hozzá. Az új szülészet azonban légkondicionált lesz – mondta.

Azzal dr. Koleszár Lajos is egyetértett, hogy a légkondicionálók működtetése megnöveli, az amúgy is magas működési költségeket. A központi műtőben felszerelt légkondicionáló 50-100 millió forintba kerül, és igazából csak három hónapig használják – magyarázta.

A nyári melegben igyekeznek északi fekvésű szobákba tenni a betegeket, illetve gyakran szellőztetni – mondta. Az ebből adódó üvegkárok szinte mindennaposak a kórházban – tette hozzá.

Minden 12. ágyon...

Az Egészségbiztosítási Felügyelet "Indikátorrendszer 2008" adatbázisából kiderült, hogy az intézmények többségében még nem megoldott a szobák hűtése a nyári melegben. Magyarországon a kórházak számára nem kötelező előírás, hogy a kórtermeket szereljék fel légkondicionáló berendezésekkel. Mivel azonban a hőség jobban megviseli a beteg emberek szervezetét, mint az egészségesekét, egyre több intézmény dönt a légkondi mellett.

A Felügyelet munkatársai a minőségi indikátorrendszer keretében idén februárban megkérdezték a kórházakat, hogy a kórtermeikben van-e légkondicionáló berendezés. Az összesítésből kiderült, hogy a klimatizált ágyak az összes kórházi ágyhoz viszonyított aránya 8,4 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában