Helyi közélet

2008.07.18. 06:22

Ízirájder öcsém, ízirájder?!

<p>Miskolc - Tombol a motorszezon! Ahogy egyre följebb kúszik a hőmérő higanyszála, úgy lepik el az utakat a kétkerekű járgányok. Ám ezzel együtt a balesetek száma is csillagászati rekordokat döntöget. Hogyan lehetne lentebb szorítani a riasztóan magasra szökő statisztikai adatokat?&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Suzuki Hayabusha 2008.07.17."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Suzuki_Hayabusha_2008_07_17_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Suzuki Hayabusha 2008.07.17." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Négy motoros ütközött a Bükkben 2008.07.13."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/N_gy_motoros__tk_z_tt_a_B_kkben_2008_07_13_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Négy motoros ütközött a Bükkben 2008.07.13." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Motoros elé hajtott egy Mercedes 2008.07.13."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Motoros_el__hajtott_egy_Mercedes_2008_07_13/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Motoros elé hajtott egy Mercedes 2008.07.13." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Halálos motoros baleset a Bükkben 2008.07.12."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hal_los_motoros_baleset_a_B_kkben_2008_07_1/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Halálos motoros baleset a Bükkben 2008.07.12." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Renk Csaba, a Gold Motors Bt. tulajdonosa szerint a gond ott van, hogy azok vesznek nagy teljesítményű, bivalyerős motorokat, akik anyagilag megengedhetik. S nem azok, akik már évek, évtizedek óta ülnek a nyeregben, és végigjárták a motorozás szamárlétráját ötven köbcentis apróságoktól a jó öreg orosz csodagépekig. Az a trend, hogy apuci betolja csemetéje feneke alá a lehető legnagyobb, leglátványosabb és legdrágább kétkerekűt. Nem gond, ha a jogsi hibádzik még. Pedig minden közlekedésben résztvevő nagyobb biztonságban érezhetné magát a volán mögött, vagy éppen a zebra szélén állva, ha tizenéves kölykök nem repeszthetnének végig a városon kétszáz lóerős dögökön.- mondta el Renk Csaba.

De létezik-e szabály, ami korlátozza a száguldozókat? A kérdést teljes homály fedi. A megkérdezett motorosok is csak a fejüket vakarták, bár mindnyájan örömmel üdvözölnék, ha volna ilyen kezdeményezés. Az "A1"-es, az "A korlátozott" és a "nagy A" jogosítvány közti különbség világos. Ezek teljesítmény és köbcenti alapján alkotnak csoportokat. Ám aki betöltötte a huszonegyedik életévét, bármilyen típusú motort vezethet. Mindössze az jelent eltérést, ha az illetőnek már van egy B kategóriás papírja is. Ebben az esetben maga mögé ültetheti a barátnőjét is. Máskülönben várnia kell egy évet az utasszállítással.

Egy neve elhallgatását kérő, harminc éve a nyeregben ülő "öreg motoros" ma már nemritkán háromszázig húzza a gázt. Szerinte ő sem magára, sem másokra nem veszélyes, hiszen hosszú évek tapasztalata és a közlekedési viszonyok (de nem a KRESZ-szabályok) maximális figyelembe vételével dönt a sebességről. A legjobb iskolának a "mezei motorozást" tartja. Úttalan utakon, esve-kelve, ahogyan ő kezdte annak idején egy 125-ös Danubiával. Ma már egy közel kétszáz lóerős Hayabushát nyúz, ami a motorőrültek mennyországát jelenti, hiszen a kilométeróra röpke három másodperc alatt már a százat nyaldossa.

Az átlagember ellenszenve leginkább a gyorsasági motorozás kedvelőit űzi. De mi a helyzet a másik oldallal? A "szabadság lovasaival", a két-háromszáz kilós gépeken trónoló, "zord külsejű, de érző szívű" chopper-fanokkal?
A kezdet náluk is hasonló. Markó István negyvenkét éves kamionsofőr orosz technikával, egy Rigával kezdte meg pályafutását, s ma már egy Yamaha Drag Star büszke tulajdonosa. Harminc év tapasztalatával a háta mögött biztos kézzel tartja kordában háromszázötven kilós acélmonstrumát. A legfőbb problémának ő is azt tartja, hogy versenypályára való motorok felelőtlen, veszélyérzet nélküli fiatalok kezébe kerülnek. Úgy ülnek rá a legerősebb gépekre, hogy még életükben nem buktak egy nagyot. -mondja. A choppernek éppúgy megvan a veszélye, hiszen itt sincs kaszni, ami védene ütközéskor, boruláskor. S ezekkel persze éppúgy lehet gyorsan menni. A különbség csupán annyi, hogy ezt a típust választók nem a sebességet hajszolják, hanem a kirándulás, nézelődés, motorozás élményéért döntenek mellette.

Ezek után ideje lenne már tiszta vizet önteni a pohárba: Tervezi-e a Nemzeti Közlekedési Hatóság a hatályban lévő jogszabályok szigorítását? Egyáltalán milyen szabályok kötik pontosan a motorosokat? Hiszen láthatóan a maguk sem tudják pontosan, kire mi vonatkozik. A Közlekedési Hatóságnál viszont nem nyilatkozhatnak róla. Az autósiskolák vezetői szintén sötétben tapogatóznak, mert más előírások vonatkoznak az oktatójárművekre, mint a forgalomban lévőkre. Az NKH honlapján radioaktív anyagok szállításától légi közlekedésig minden megtalálható, épp csak a két keréken gurulókat felejtették le a honlapról.
- zsana -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában