Helyi közélet

2008.07.29. 15:22

Kettes-hármasok az egyetemen

<p>Miskolc - Az egyetemek műszaki pályáira a gyenge tanulók is bejutnak. Mégis, mennyire gyengék? Sokan meglepődtek az idei felsőoktatási ponthatárok megállapítása után, hogy több egyetemi képzésére 160 ponttal is be lehetett jutni.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/vanelet.pdf"><B>Van élet július 14-e után is</B></A> [.pdf - 28KB]</p>

Főleg azok akadtak fönn ezen, akik szorgalmasan tanultak és hajtottak a pluszpontokért a középiskolás évek alatt. Ha valaki a legjobbat hozta ki magából, összesen 480 pontot gyűjthetett össze. Ehhez képest a 160 igencsak gyenge teljesítménynek tűnik. De mégis mennyire? Dr. Farkas Tiborné, a Zrínyi Ilona Gimnázium továbbtanulási felelőse volt segítségünkre.
– Vegyük azt a helyzetet, hogy ez a tanuló hármas bizonyítvánnyal rendelkezik, az 60 pont. Az érettségin is közepesre teljesít, ez 40 pont, és ebben az esetben mindkét felvételi tantárgyából elég volt kettesre érettségiznie középszinten (60 pont), hogy felvegyék az egyetemre. Ha a felvételi tantárgyakból jobban érettségizett, akkor viszont a tanulmányi eredménye és az érettségi átlaga gyengébb, mint hármas.

A legjobb fejek

Mihalik Lászlót, az Andrássy Gyula Szakközépiskola igazgatóját az bántja, hogy ezzel az alacsony ponthatárral tulajdonképpen kiűrítik a felsőoktatási intézmények a középiskolák szakképző évfolyamait. Mert ki marad érettségi után a szakközépben? Azok, akik még ennél is gyengébb tanulmányi eredménnyel rendelkeznek.
- Az egyetemeket nem érdekli, felveszik a gyengéket, hogy megkapják utánuk a normatívát, ezek a hallgatók pedig a mostani kreditrendszer miatt három évet is eltölthetnek a felsőoktatási intézményben anélkül, hogy komolyabb vizsgát letennének – fogalmaz az igazgató, hozzátéve – Az is aggasztó, hogy a gyenge tanulók épp a műszaki pályákra tudnak bejutni, pedig ide kellenének a legjobb fejek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában