Helyi közélet

2008.07.28. 17:36

Demonstrációs térré változott a sátoraljaújhelyi főtér

<p>Sátoraljaújhely - A Sátoraljaújhelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője szervezésében demonstrációt&#160;tartottak polgármesteri hivatal előtti parkolóba.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Tüntetés Sátoraljaújhelyen 2008.07.28."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_ntet_s_S_toralja_jhelyen_2008_07_28_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Tüntetés Sátoraljaújhelyen 2008.07.28." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Tuntetes_Satoraljaujhelyen1_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Tuntetes_Satoraljaujhelyen2_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Tuntetes_Satoraljaujhelyen3_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Tuntetes_Satoraljaujhelyen4_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Tuntetes_Satoraljaujhelyen8_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16.00: A védelembe vett gyermek szülei a gyámhivatal illetékeseivel beszéltek, miközben Szamosvölgyi Péter polgármester arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a gyámhatósági eljárás a törvényeknek megfelelően zajlott le. Ahhoz, hogy gyermeket, gyermekeket védelembe vegyenek hosszú procedúra zajlik le, vagyis nem ad hoc jellegű, ez nem is lenne lehetséges. Azt is leszögezte, hogy a magántulajdonú házakban keletkezett viharkárokat az önkormányzatnak nem kötelessége megtéríteni, ennek ellenére a károsultak annakidején gyorssegélyt kaptak, sőt a polgárőrök, tűzoltók a tetők javításában résztvettek, ehhez az önkormányzat szöget, fóliát és némi cserepet tudott biztosítani az anyagi nehézségeik ellenére. Közölte továbbá: a vis major keret pályázatában feltüntették a magánházakban keletkezett károkat is. Ennek megítélése azonban az önkormányzati minisztréiumra tartozik, ha a most utcára vonuló félszáznyi cigány kisebbségi ember azt szeretné elérni, hogy az állam az ő károkat is megtérítse akkor ennek érdekében csak Budapesten tudnak fellépni. Azt tanácsolta nekik: vonuljanak az önkormányzati minisztérium épülete elé.

Azt is hozzátette: a gyermekek védelme érdekében a jövőben a gyámhatóság minden törvényes eszközzel élni fog annak érdekében, hogy a gyermekek ne áratalmas körülmények között éljenek. Bemutatta azt a szakértői véleményt, ami kimondta a házról, hogy az műszakilag nem biztonságos. A városháza előtt demonstrálók egyike egy kartonpapírból készült transzparenst tartott a kezében, ezzel a felírattal: "csináljatok gyereket magatoknak".


13.45: Megérkezett Horváth Aladár, a Roma Jogvédő Alapítvány elnöke. Eddig mintegy 100 fő van jelen a téren, és tapssal fogadták az elnököt, aki elmondta, hogy szerinte jogtalanul vitték el a gyermeket, akinek az érdeke a legfontosabb. Hozzátette, hogy Miskolcon voltak a gyámhivatalnál, ott egyeztettek.
Most a sátoraljaújhelyi gyámhatósághoz vonult be a helyi Cigány Kisebbség elnöke és Horváth Aladár. Azt szeretnék elérni, hogy a hivatal vonja vissza gyermek elleni határozatot, mert ez szerintük törvényellenes. A demonstrálók kint maradtak a ház előtt. Horváth Aladár mielőtt bement volna a polgármesteri hivatalba a rendőrökhöz fordulva elmondta, hogy hasznosabb munkájuk is lehetne, mint hogy itt a békés tüntetők körül állnak.


13.10: Szállingózva 40-50 fő jelent meg a tüntetésre kijelölt területen. A kisebbségiek közül néhányan láthatósági mellényt hordanak, így jelezve, hogy rendezőként vannak jelen. A városlakók közül is sokan kijöttek nézelődni a térre.


12.55: A "demonstrációs tér" egyelőre teljesen üres. A polgármesteri hivatal előtti főutat teljesen lezárta a rendőrség. A templom és a Kossuth tér közötti szakasz teljesen el van zárva forgalom elől.
szervezők közül néhány ember van  jelen, mások nem. A rendőrség a város határától kezdve több ellenőrző pontot állított fel.
Azt nem tudni, hogy maguk a demonstrálók mikor érkeznek, meg mert 13 órától van engedélyük tüntetésre, de egyelőre nincsenek jelen.


8.35: Információink szerint petíciót kívánnak átadni. Úgy tudni, hogy azért tiltakoznak, mert a gyámhatóság három gyermeket az elmúlt héten rendőri védelem mellett védelemben vett. A gyerekeket átmenetileg gyermekvédelmi intézményben helyezték el.

A másik sérelmezett dolog pedig állítólag a négy hete történt viharkárokkal kapcsolatban merült föl. Akkor több cigány kisebbség által lakott épületben is kár keletkezett.

Egyelőre az látszik, hogy a főtéren a parkolót már szalagkordonnal lezárták. A rendezvény biztosítására pedig a rendőrség is felkészült.


Előzmények:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában