Helyi közélet

2008.07.15. 18:26

A gasztronómia "fővárosa" : Trizs

<p>Trizs - Nemcsak Tornában és Gömörben tekintik a gasztronómia egyik "fővárosának" Trizst, még Budapesten is (el)ismerik a parányi falucska asszonyainak főzési és sütési tudományát.</p>

A Koltay-házaspár aggteleki nyitott parasztudvarán július 5-én megtartott vigasságon ugyanis pestiek is részt vettek, így például Szekeres Adrien, aki délelőtt egész családjával együtt ismerkedett az itteni emberekkel, néphagyományokkal és ételekkel.
A szép számú nézősereg egész nap hódolhatott a máshol már feledésbe ment kulináris ínyencségeknek. A trizsi asszonyok, Czakó Józsefné, Dusza Ferencné és Sütő Tiborné, azaz Éva, Ilona és Piroska pillanatnyi szusszanás nélkül készítették a tradícionális gömöri sparhelten a finom krumplilángosokat. Volt is keletjük, hiszen már háromnegyed egyig több mint 300 darab fogyott el.

Vendégfogadás "fogópálinkával"

Mácsi Istvánné, Trizs polgármestere örömmel számolt be egy újabb friss eseményről. A VIII. Gömör–Tornai Fesztivál programjaként községükben, az Aggteleki Nemzeti Park kapujában csütörtökön szeretettel várják az érdeklődőket a hagyományos disznóvágásra. A régmúlt idők tradícióit és népszokásait felelevenítő egész napos rendezvény során betekintést nyerhetnek a látogatók a falusi élet mindennapjaiba, és azokba tevékenyen be is kapcsolódhatnak. Gondtalan, tartalmas kikapcsolódásban lehet része annak, aki ellátogat Trizsbe, s megtapasztalhatja az itt élők szívből jövő vendégszeretetét - fogalmaz Mácsi Istvánné. A gyönyörű természeti környezetben, a kristálytiszta hegyi levegőn, az erdők és források falvában csütörtök reggel hatkor kezdődik a vendégfogadás "fogópálinkával", majd disznóvágás, perzselés hagyományos módon szalmával. A látogatók megtekinthetik a disznó megtisztítását és feldolgozását. Kipróbálhatnak minden egyes munkafolyamatot, természetesen nem tilos a kóstolás sem.  A hagyományos ételek-italok, szörpök, méz, sajt, sütemények, gyógynövények vására reggel nyolckor veszi kezdetét, kilenctől kenyérsütés kemencében, tíztől népi ételek készítésének bemutatója.Kelt kalácsok, gulyka, zsámiska. Erdei túra indul a "Hét vezér fáihoz", legendákkal és meglepetésekkel teli kétkilométeres séta a falut körülölelő tölgyeserdőbe.

Csak előzetes bejelentkezéssel

Az ebédhez 13 órakor tálalnak:„"Trizsi legény módjára készült, sütőben sült ízletes hurka és kolbász", ára személyenként 300 forint. A disznótoros vacsora időpontja este hat óra: "Ügyes hentes vágta disznó ízes porcikájából készült húsleves, bordán söndörített csigatésztával, főtt hússal, szorgos menyecske dolgos kezével töltött káposzta, párjanincs hájas sütemény Majorosné módra, jóllakott vendégnek szomját oltó, szőlőnek hűs leve". Felnőtteknek ez 1500 forintba kerül, gyerekeknek ezerbe. A vacsorára csak előzetes bejelentkezéssel tudunk vendégeket fogadni a férőhelyek beteltéig - mondja Mácsi Istvánné polgármester! Elérhetőségeink: tel: 48/504-203, fax: 48/504-204, e-mail: [email protected], további információ: www.trizs.hu ill. www.gomortornaifesztival.hu
B. Gy.
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában