Helyi közélet

2008.07.01. 14:48

20 ezerrel fizethetünk többet a távfűtésért és a melegvízért

<p>Miskolc - Miskolcon a távfűtés díja 10,5, a melegvíz-szolgáltatás díja pedig 8,1 százalékkal emelkedik július elsejétől. Erről a júniusi közgyűlési ülésen döntött a miskolci testület.</p>

Az emelés egy átlagos – 1660 köbméter éves fogyasztású –, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta csaknem 1540 forintos többletkiadást jelent majd.

Az emelést az indokolta, hogy júliustól drágult a földgáz ára – mondta Korózs András, a MIHŐ Kft. igazgatója. Hozzátette: igaz, áprilisban is drágult, és korábban is, de azt a társaság még ki tudta gazdálkodni. Az igazgatótól megtudtuk azt is, a cég kintlévősége nem nagyobb, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. De – folytatta – ez általában a fűtési szezon után csökkeni szokott, aztán szeptembertől újra emelkedik.

Az alapdíj most sem változik – magyarázta – így a nyári időszakban nem érzik majd az áremelést a fogyasztók. Elsőként, a fűtési szezonban lesz érzékelhető a megemelt távhő-díj – mondta. Hozzátette: egy átlagos, 51 négyzetméteres lakás esetén, éves szinten 15 ezer forint többletkiadást jelent a mostani áremelés.

Elmaradás

Vannak azonban olyan családok, akik már most is megérzik, sőt az áremelés előtt is gondot okozott nekik a számlák kifizetése. Fügeczkyné Bellus Ágnes elmondta: családja nem minimálbéren él, sőt az átlagosnál magasabb keresetből gazdálkodhat, ennek ellenére folyamatosan el van maradva a számlák befizetésével.

Most mi lesz? Nem tudja – válaszolta –, hiszen az emelés 20 ezer forint többletkiadást jelent nekik évente, csak a fűtés esetében. Az egyéb kiadásokkal együtt, ez jócskán megterheli a pénztárcájukat – mondta. Hozzátette: manapság nem jó panelben élni, sokkal célszerűbb egyedi fűtésű lakásokat vásárolni.
Eddig 2-3 műszakot kellett válalni egy átlag családnak, hogy a rezsit ki tudja fizetni, most majd vállalhatnak negyediket is – vélekedett.

A nemzetközi piac irányít

A legutóbbi (áprilisi) adatok szerint gázár-támogatást összesen 1 millió 662 ezer család kap, négy kategóriában, ez a gázt fogyasztó háztartások körülbelül 60 százaléka. A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is: a 2008. április adatok alapján csaknem 296 ezer család részesült távhőtámogatásban, ez az érintett háztartások 45 százaléka.

Júliustól átlagosan 9,9 százalékkal kell többet fizetni a lakossági földgázért, az ipari fogyasztóknak 7,7 százalékos drágulással kell számolniuk. Mivel a távhő előállítása a legtöbb háztartás számára földgázból történik, ezért emelkedik a távhő díja is. Azt, hogy pontosan mennyivel, minden esetben a települési önkormányzat határozza meg. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szerint a változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják.

A földgáz importárát a kőolaj ára határozza meg
Míg 2007 októberében 80 dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig május végén már 130 dollár fölött volt, ami több mint 60 százalékos emelkedést jelent. Június 27-én, vagyis pénteken meghaladta a hordónkénti 142 dollárt a kőolaj ára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában