Helyi közélet

2008.06.27. 11:18

Zöldet kapott az edelényi kastély

<p>Edelény - Jövő tavasszal megkezdődhet az edelényi L Huillier-Coburg kastély és környezetének teljes felújítása – közölte sajtótájékoztatóján Gúr Nándor országgyűlési képviselő.</p>

Tizenkét kiemelt projektről és 27 milliárd forint sorsáról döntött a kormány – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Gúr Nándor  országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnökhelyettese, majd hozzátette: az egyik kiemelt projekt szűkebb pátriánkat, Edelényt és a Bódva-völgyét érinti. Teljesen megújulhat a L Huillier-Coburg kastély és környezete. A komplexumra (amelyet a Bódva-völgye Fertődjének is neveznek) az elmúlt évtizedekben nagyon keveset költöttek: az utóbbi időkben szinte csak állagmegóvást és veszélyelhárítást végeztek a „házon".

Egyik csodától a másikig

Az egyeztetések sokasága és a zökkenőmentes együttműködés eredményeképpen 2011-re készülhet el a rekonstrukció. Az előttünk álló hónapokban az engedélyezéseket és a közbeszerzési eljárást végzik (minden bizonnyal nemzetközi tendert írnak ki), a munkálatokhoz pedig a jövő év tavaszán foghatnak hozzá. Gúr Nándor elmondta, hogy a 2,2 milliárdos beruházásból csaknem 1,9 milliárd uniós forrásból áll majd rendelkezésre.

A kastély a látogatók sokaságát vonzó idegenforgalmi-turisztikai vonzerővé válik, így az ide érkezők egyik csodától a másikig utazhatnak, hiszen Edelényhez közel van a világörökség részét képező aggteleki karsztvidék és a nemzeti park. Az országgyűlési képviselő arról is tájékoztatást adott, hogy a park rendbetételére 139 millió forint jut, összességében pedig nagy öröm, hogy a kiemelt projekt munkahelyeket teremt, így hitet és esélyt ad a kilábaláshoz a többszörösen hátrányos helyzetű kistérségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában