Helyi közélet

2008.06.04. 17:16

Monok az ország „központja”

<p>Monok - Nem túlzás: ma Monok az ország egyik „központja”. A segélyezési formák módosítása miatt.&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/s1.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;</A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/s1.pdf"><B>A teljes javaslat</B></A> [.pdf - 307KB]</p>

A Borsod Online fórumozói szinte kivétel nélkül helyeslik, hogy csak azok az aktív korú, egészségi állapotuk miatt nem munkaképtelen munkanélküliek kaphassanak rendszeres szociális segélyt, akik annak ellenértékét közhasznú munkában az önkormányzatnál ledolgozzák.

Patakon is

Pontosabban: nem ezt a javaslatot helyeslik (Monok), hanem azt, hogy a szociális segélyhez jutásnak legyen feltétele a munka. A munkaképesek részéről. A részletek ezután következnek.

Monok meghozta a maga rendeletét az ügyben, a példa számos önkormányzatnak tetszik, ugyanakkor törvényességét sokan vitatják. A rendelet „testvére”, amit már korábban elfogadtak Monokon: a jövőben nem kaphat gyermekvédelmi támogatást az a szülő, akinek a gyermeke a felszólítás ellenére se látogatja az oktatási intézményt. A monoki kezdeményezést támogatja a Zempléni Településszövetség elnöksége, és mintaként tárgyalt róla Sátoraljaújhely, valamint Szerencs képviselő-testülete. Sárospatak pedig el is fogadott egy hasonló rendeletet.

Szűcs Erika, az Északnak, a BOON-nak

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa (is) vizsgálja a rendelet(ek) törvényességét - ezt lapunk kérdésére jelentette be.
Ugyanakkor kérdésünkre, hogy jónak tartja-e a jelenlegi szociális törvény vonatkozó részeit, elmondta: sok mindenben megérett a törvény a változtatásra. Amíg a segély összege megközelíti a minimálbérét, addig nem ösztönöz arra, hogy a segélyezett munkát keressen.

Hogyan fogalmazott e kérdésről Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, ugyancsak lapunknak?
- A rendszeres szociális segélyhez most "együtt kell működni" a munkaügyi központtal, a jelenlegi terv szerint legalább 15 napot kell dolgozni negyedévente, én szeretném, ha ez kétszer annyi lenne. A rendszeres szociális segély természetben adható nagyságát 60 százalékra emelnénk. Ma 170 ezren kapnak rendszeres szociális segélyt. Meg kell nézni, hogy van-e annyi munkahely, munkaalkalom, amennyit a tervezet megkíván. De lehet és kell is teremteni munkát, ezt fogjuk támogatni, bevonva a vállalkozói szférát. És kikérve a polgármesterek, a munkaügyi központok véleményét, igénybe véve tudásukat. A segély feltételeként megszabott munka az első szakaszban főleg közmunka. Ami nagyon fontos: a munkanélküli segélyből élés ne legyen továbbra is életstratégia.”
És mit akar a kormányfő? A szociális segélyezést hozzá kötni a munkavégzéshez. Elutasítva a rendszer átalakítására vonatkozó javaslatok mögött meghúzódó cigányellenességet.

A kormány ezt tervezi

Április elején került nyilvánosságra az „Út a munkához”című kormányprogramra vonatkozó jogszabály módosítási tervezet. Ebből kitetszik: a Gyurcsány-kormány a szociális segélyezés rendszerét úgy alakítaná át 2009 januárjától, hogy a támogatást feltételekhez kötné: negyedévente 15 nap közmunkát, valamint a feketemunka tilalmát írná elő a segélyezés feltételeként. Szankcióként a segély egy éves megvonását helyezik kilátásba. A munkahelyteremtés ösztönzéseképp az érintett kistérségekben időlegesen eltörölnék a munkavállalói terheket.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

 • Segély, annak, aki megérdemli
 • Törvény a monoki módszerből?
 • A segélyen élők között „túl sok a lázas beteg”
 • Megfenyegették a monoki polgármestert
 • Monok döntött: segélyt munkáért
 • Monok kitart a döntés mellett
 • Patak is Monok mellé lépett
 • Még több hír hazánkból
 • Ha kell, nincs munkanélküli?
 • Ez a véleményük: 
 • "Van mit ledolgoznunk" 
 • Segély miatt jönnek ide?
 • Monok döntött: segélyt munkáért Monoki testületi ülés 2008.05.22.
 • Hírek külföldről Tűz ütött ki az Universal Filmstúdióban 2008.06.01. Elindult a Discovery 2008.06.30 Méhen kívül fejlődött kisbaba 2008.05.30.
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában