Helyi közélet

2008.06.11. 14:18

Kérték a "roki-kártyát", nekiment a rendőrnek

<p>Miskolc - A közös együttműködés során kiemelt figyelmet fordítanak a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok rendeltetésszerű használatának ellenőrzésére.</p>

Június 10-én egy ellenőrizni kívánt 53 éves miskolci férfi autójával elsodorta a parkoló ellenőröket és az intézkedő rendőrnek is nekihajtott. Egy miskolci parkolóban a közterület felügyelők egy Mozgáskorlátozott Parkolási Igazolvánnyal rendelkező autó sofőrjét arra kértek, hogy mutassa meg az igazolványt, hogy annak jogos használatát ellenőrizni tudják. Az autó vezetője ezt egyértelműen elutasította, majd úgynevezett pumpáló gázadásokkal ellökte az ellenőröket. A közelben lévő rendőr ekkor az autó elé állt, s egyben megállásra szólította fel a férfit, aki ennek ellenére nagy gázt adott és nekiment járőrnek. Személyi sérülés az eset kapcsán nem történt. Az 53 éves miskolci férfit a Miskolci Rendőrkapitányságon előállították, s mint kiderült a férfi jogtalanul használta az igazolványt. Az ügyben közokirat hamisítás valamint hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt indult eljárás.

Miskolci parkolási helyzetkép

A tapasztalatok szerint Miskolcon nem kielégítő a parkolási helyzet – főleg a belvárosban – a szabálytalanul parkoló autók miatt. A problémát fokozza a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok illegális használata. Az eddigi akciók konklúziójaként levonható, hogy az érintettek nem veszik figyelembe, hogy a mozgás korlátozottaknak fenntartott parkolóhelyek jogtalan használatával a ténylegesen rászorultak elől foglalják el a helyet. A szervezett ellenőrzések célja az ilyen típusú visszaélések visszaszorítása, ezzel is biztosítva a mozgásukban korlátozott emberek jogait.

Az eddigiek során feltárt visszaélések legtöbb esetben valódi, érvényes kártyákkal történtek. Vagyis nem az arra jogosult személy szállítására használják fel az igazolványt, ami a közokirattal való visszaélés bűncselekményét valósítja meg. Előfordult már olyan eset is, amikor kizárólag az ilyen jellegű igazolványokért törtek fel autót. A jelenleg érvényes igazolványok nehezen hamisíthatóak, ezért az ilyen irányú visszaélések nem jellemzőek.

Fontos tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállítására lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, a gépjármű vezetője bűncselekményt követ el, a Büntető Törvénykönyv 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.

A Miskolci Rendőrkapitányság és a Régió Park Kft. 2008. április 09-én kötött egymással együttműködési megállapodást, annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a város parkolási rendjének biztosítása, a szabálytalanságok kiszűrése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában