Helyi közélet

2008.06.23. 18:08

Gázszivárgás miatt késnek a vonatok

<p>Egy gázt szállító tehervonatból szivárogott a gáz, ezért nem jártak a vonatok Budapest és Miskolc között. A&#160;forgalom 18 órakor indult meg.</p>

18.01.Tura állomásnál 17 óra 15 perckor visszakapcsolták a felsővezetékbe az áramot és megindulhatott a vasúti közlekedés. Több vonat várakozott és emiatt jelentős késések keletkeztek. A menetrendszerinti közlekedés helyreállítása csak az éjszakai órákra várható. 15 óra 11 perckor a Tura állomáson tartózkodó tehervonatnál erős gázszagot éreztek, ezért egy esetleges baleset elkerülése érdekében áramtalanították az állomás felsővezetéki hálózatát és leállították az állomáson a vonatforgalmat.

A Hatvanból kiérkező katasztrófavédelmi szakemberek 5 tartálykocsinál találtak szivárgást, amelyek lezárását azonnal megkezdték, miközben a tűzoltók folyamatos vízsugárral hűtötték a kocsikat. A MÁV-START azonnal vonatpótló buszokat rendelt, de azok megérkezése előtt már 17 óra 15 perckor a szakemberek ismét engedélyezték az áram visszakapcsolását és a vasúti közlekedés megindítását. Két Miskolcról Budapest irányába közlekedő InterCity vonat kerülő útirányon, Újszászon át érkezik Budapestre. A vonalon a 15 és a 17 óra közötti időszakban közlekedő vonatoknál átlagosan 30-50 késéssel kell számoljanak utasaink, de sajnos az esemény időpontjában a Tura állomás közelében tartózkodó vonatoknak kényszerűen várakozniuk kellett, ezek másfél - két órát is késnek. Több szerelvény késve érkezik meg célállomására ezért új vonatként is csak további késéssel tudnak majd elindulni, ezért a késő esti órákig csökkenő jelleggel, de késésekkel kell számolni a Budapest – Miskolc vonalon. A forgalom gyorsítása érdekében néhány Gödöllői helyi elővárosi személyvonat nem közlekedik.


17.30: A legújabb információk szerint három tartálykocsiból is szivárog a gáz a Pest megyei Turán, ezeket jelenleg a tűzoltók hűtik, hogy elkerüljék a robbanást. A turai vasútállomásra hétfő kora délután hajtott be egy tehervonat, amely Budapest irányából Hidasnémetibe közlekedett volna. A vonat mellett - amely 11 tartálykocsit is vontatott - tömény gázszagot éreztek az utasok, ezért értesítették a tűzoltókat. Az állomáson kikapcsolták a felsővezetékből az áramot, a szerelvényt pedig a tűzoltók hűtik, hogy a nagy melegben ne robbanjon be a szivárgó gáz. Azt egyelőre nem tudni, hogy hogyan fogják majd megoldani a problémát a szakemberek, elképzelhető, hogy a rakományt egy másik vonatba fejtik át a - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Both Ferenc, a MÁVINFORM ügyeletese. A Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon jelenleg teljesen áll a vasúti közlekedés. A forgalom biztonságos megindításáig az InterCity és a távolsági vonatok kerülő úton, Újszász érintésével közlekednek.

Az elővárosi és zónázó vonatok utasait Aszód és Hatvan között vonatpótló autóbuszokkal szállítják. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a szerelvény ipari benzint szállít, amely a nagy melegben párologni kezdett. A melegtől a kocsi szelepei is kitágultak, ezen keresztül jutott ki a benzingőz. A MÁV szakemberei jelenleg a tömítéseket javítják, míg a tűzoltók visszahűtik a kocsikat.


Nem járnak a vonatok Budapest és Miskolc között, mert egy gázt szállító tehervonatból feltehetően szivárog a gáz a Pest megyei Turán. A gázszagot a MÁV szakemberei érezték, ezért hívták ki a tűzoltókat - tájékoztatott Both Ferenc, a MÁVINFORM ügyeletese.

A turai állomásnál hétfő kora délután érkezett meg Budapestről a 11-13 tartálykocsit szállító vonat. A szerelvény cseppfolyós állapotban gázt szállított volna Hidasnémetibe, a MÁV szakemberei azonban erős gázszagot éreztek, ezért lezárták az állomást. A tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberi már elindultak a helyszínre, egyelőre nem tudni, tényleg szivárog-e a gáz, és azt sem, hogy mikor indulhat meg újra a forgalom. A forgalom szünetelése miatt így nem járnak a Budapest-Miskolc IC-k sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában