Helyi közélet

2008.06.03. 12:44

Gyógyszerárak: követhetetlenül

<p>Júniustól újabb 30 gyógyszerért kell többet fizetni, a támogatás csökkenése miatt. Körképünkból kiderül: nemcsak a betegeket éri meglepetés emiatt, sokszor még a gyógyszerészeket is....</p>

A minisztérium nem tart tájékoztatót újabban a gyógyszerár-változások előtt, olvashattuk több országos médiumban. Pedig júniustól is vagy 30 közkeletű medicináért kell többet fizettetni a betegekkel, főképp azért, mert csökkent a támogatás.

Beletörődött betegek

Három gyógyszerészt, két miskolcit (a Béresből és a Kabayból) és egy vidékit kérdeztünk meg (utóbbi, Pesti Ferenc a szentistvánin túl három fiókgyógyszertárat is működtet: Cserépfaluban, Gelejen és Tibolddarócon). Anélkül, hogy összebeszéltek volna, mindegyikük kijelentette: már képtelenek követni a változásokat.

A számítógépes rendszeren keresztül regisztrálják az újabb és újabb támogatás- és árváltozásokat, így alkalmazzák azokat a gyakorlatban, anélkül, hogy feltétlenül tudatosodna melyik patikaszernél milyen módosulás történt. Azt is mindegyikük beleszőtte a mondandójába: a betegek is beletörődtek, megszokták már, ha néhányan szóvá is teszik, hogy többet kell fizetniük. „Ha kell, hát kell, muszáj kifizetni.”

Patikuspanasz

Pesti Ferenc patikus arra is panaszkodott: noha jelentősen csökkent patikái forgalma, a munkájuk megnőtt.
- A szomorú az, hogy az adminisztrációs terheink növekedtek meg. Van, aki 17 recepttel jön, annak mindegyikénél ellenőrizni kell a BNO-kódot, a taj-számot, hogy EüM-rendelet alapján vagy általánosan támogatott... Pedig inkább arra kellene fordítanunk a figyelmet, hogy nem ,,zavarják-e" egymást a kiváltott gyógyszerek, figyelmeztetni kellene a beteget, melyiket vegye be sok folyadékkal vagy éppen kevéssel, netán evés előtt, közben vagy után. De erre egyre kevesebb az időnk és az energiánk.

A 30-ból 3

A miskolci Kabay gyógyszertárban három patikaszerről tudták azért, hogy változott a támogatás.
Az egyik egy szívritmusszabályozó, amelynek durván havi adagjáról (a kisebb kiszerelésűről) visszavették az 50 százalékos támogatást, így 854 forintot kell fizetni érte. (A nagyobb kiszerelésűért már régebben teljes árat kellett fizetni, az most 1420 forint.

Egy cukorbetegeknek való gyógyszert már csak a cukorbeteg-gondozóban írhatnak fel támogatással, egyébként 4622 forintért kapható.
Egy akne elleni gyógyszerhez pedig egyáltalán nem lehet már támogatással hozzájutni: 4451 forint a fizetendő összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában