Helyi közélet

2008.06.04. 08:53

Fiktív számlákkal buktak le

<p>Miskolc - Egymilliárd forintnyi „kötelezettség” várja a magyar határon a fiktív számlák kiállítása miatt lebukott társaságok külföldi tulajdonosait.</p>

Négy, az észak-magyarországi régióban székelő gazdasági társaság külföldi tulajdonosai ellen elfogatóparancsot adott ki a rendőrség. A társaságoknál összesen félmilliárd forintnyi adóhiányt állapított meg az adóhatóság, ami a szankciókkal együtt megközelíti az egymilliárdot.

Mint arról Tóth István Ferenc, az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának sajtóreferense lapunknak beszámolt, a négy társaság nemrég került az adóhatóság látókörében, mivel árbevételükhöz képest gyanúsan alacsony adófizetési kötelezettséget vallottak be – arra számítva, hogy az APEH nem folytat ellenőrzést olyan cégeknél, amelyek időben leadják a bevallásukat és nem igényelnek vissza adót. Ráadásul folyamatosan érkeztek megkeresések a társ igazgatóságoktól arról, hogy az általuk vizsgált adózók a négy, most már vélelmezetten „fiktív” vállalkozás által kibocsátott számlák után szeretnék visszaigényelni az adót.

Egy tanyán "székeltek"

Mivel a társaságok képviselői többszöri idézésre sem jelentek meg, helyszíni ellenőrzést rendeltek el náluk az APEH, ám székhelyükön, egy folyó árterében meghúzódó bérelt tanyán, nem találtak tevékenységre utaló jeleket. Ekkorra a vizsgált társaságok képviselői és tulajdonosai külföldi személyek voltak, akiket az adóellenőrök nem tudtak elérni, így büntető feljelentést tettek ellenük az illetékes rendőrkapitányságon. Mivel a nyomozók igyekezete sem vezetett sikerre, a képviselők ellen elfogató parancsot adott ki a rendőrség ki, mely Magyarországra történő belépésükkor lép érvénybe. Ezzel az eljárással az adóhatóság elérte, hogy a külföldi állampolgárok csak büntetőjogi felelősségre vonás terhével utazhatnak be, továbbá gátat szabtak annak, hogy a képviselők újabb cégeket hozzanak létre hazánkban.


Adóminimalizálók
A vállalkozások egy részére jellemző, hogy bevallásukban előre átgondoltan nagy összegű bevételt szerepeltetnek, de „fiktív” számlák felhasználásával azt a látszatot keltik, mintha közben jelentős költségeik is keletkeztek volna. Így érik el, hogy áfa fizetési kötelezettségük folyamatosan minimális szinten maradjon. Őket hívja a szakmai zsargon adóminimalizálóknak. Ezek az adózók „önvédelemből” mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fiktív számlákat gyártó cégeket az ellenőrzés ne találhassa meg, hiszen így kevésbé bizonyítható a szándékos manipuláció.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában