Helyi közélet

2008.05.22. 07:27

Hejőbábai gyújtogatás: Húsz évet is kaphatott volna, ha beszámítható

<p>Hejőbába - Büntethetőséget kizáró elmeállapota miatt nem fegyházra, hanem kényszergyógykezelésre ítélték azt a hetven éves férfit, aki tavaly felgyújtotta a hejőbábai öregek otthonát. A tűz miatt egy lakótársa meghalt...&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;A Büntető törvénykönyv</STRONG></A>&#160;<DIA alt="Újabb tűz a pszichiátrián 2007.01.31." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_jabb_t__369_z_a_pszichi_tri_n_2007_01_31_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Újabb tűz a pszichiátrián 2007.01.31." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A szívszorító drámai jelenetek 2007. január végén játszódtak le, miután a vádlott, az otthon lakója felgyújtotta azt a szobát, amiben hat társával együtt lakott.

A B.-A.-Z. Megyei Bíróság  dr. Sebe Mária vezette bírói tanácsa elé került ügyben nemrég hoztak ítéletet. A vád szerint felgyújtotta a szobát a hejőbábai öregek otthonában. A tűzben egy lakótársa a halálát lelte. Különös kegyetlenséggel, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolták meg.

A bíróság az intézet dolgozóit is kihallgatta a tanúk sorában. Mint kiderült, a vádlottat is égési sérülésekkel vitték az esetet követen a kórházba. Miután onnan visszahozták, akkor árulta el, hogy ő volt az, aki lángra lobbantotta a szobát. Előbb a hatóságok arra gondoltak, hogy gondatlan dohányzás miatt keletkezett a tűz.

Dr. Szabó József, a B.-A.-Z. Megyei Bíróság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a taláros testület az emberölés és rongálás alól felmentette a vádlottat, ugyanis a bűncselekmény elkövetésekor a szakértői megállapítás szerint a cselekvőképessége korlátozott volt. Nem ismerhette fel annak súlyát. Ugyanakkor elrendelték kényszergyógykezelését, amire az Országos Igazságügyi Megfigyelő Elmegyógyító Intézetben kerül sor.

Amennyiben a vádlott büntetőjogilag beszámítható lett volna, akár húsz év fegyházra is ítélhették volna.

A rokonai miatt gyújtogatott
A különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyezteve elkövetett emberöléssel vádolt idős férfi korábban megszólalt. A per során elhangzott, hogy a kórházi kezelés után visszatért a hejőbábai szociális otthonba és a gondozóinak elárulta: szándékosan gyújtotta fel a szobát, ahol hat idős férfi társaságában lakott. Azzal "érvelt": az egyik szőke hajú nővér azt mondta neki, hogy nem látogathatja meg a rokonait. Ezért döntött úgy, hogy végez magával. Egy gyufával gyújtotta fel egyik társa ágyát és ebből lett a végzetes tűz...

 

Előzmények:

Életfogytiglani büntetés várhat egy hetvenéves emberre
Elkezdődött annak a férfinak a pere, aki a vád szerint felgyújtotta a szobát a hejőbábai öregek otthonában. A tűzben egy lakótársa a halálát lelte.

Tűz a pszichiátrián - újra
Ismét személyi sérülésekkel járó tűz ütött ki a hejőbábai pszichiátriai intézmény egyik pavilonjában. Bővebben...

Kigyulladt a pszichiátria
Égési sérülésekkel vittek kórházba egy ápoltat a hejőbábai szociális otthonból hétfőn kora reggel. Bővebben...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában