Helyi közélet

2008.05.13. 17:21

Fórum a kórházról kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - Elkezdődött kazincbarcikai fórumunk, amelynek témája a város kórházának üzemeltetési joga magánkézbe kerüljön, vagy sem. Ebben az ügyben vasárnap tartanak népszavazást Kazincbarcikán.</p>

18.18. Minden elismerésem a nővéreké, sokat dolgoznak - zárta a fórumot Karikás Lajosné alpolgármester. Arra kérte őket, hogy a lelkesedésükből ne veszítsenek. A többségük erre bekiabálta: ha lesz hol. Az alpolgármester elmondta: a városvezetése azon dolgozik, hogy legyen hol.


18.10. Rizner József szerint az önkormányzattal elbeszélnek egymás mellett. A kórház szakmai szervezetei nem tekinthették meg a pályázatokat első körben - mondta. Nagy vitára, megoldási javaslatok benyújtására nem volt lehetőség - vélekedett. A közbeszerzéssel kapcsolatban, ez szolgáltatási koncepció, így szükséges lett volna a közbeszerzés - tette hozzá. Az egyik hozzászóló Rizner Józsefhez intézte kérdését: civil szervezete bejegyzett -e, vagy fantom cég? Hogyan lehet ide belépni? - kérdezte. Dr. Trencsényi Erzsébettől kérdezte: érez-e felelősséget, hogy idáig jutott a kórház? Tapasztalata szerint az orvosok felé sem néztek, mikor kórházban volt. Mint mondta: nem örül a népszavazásnak, politikai fogásnak tartja. Dr. Trencsényi Erzsébet válaszában elmondta: igen orvoshiány van, nehéz ide orvost kapni, bizonytalan helyzetre nem jönnek a szakemberek. Elmondta azt is, hogy egy-egy orvosnak mennyi munkája van, mennyi mindenben kell helytállnia. Hozzátette: azzal az orvosgárdával kell dolgoztatnia, amely a rendelkezésére áll. Még a megyei kórház sem válogathat - fogalmazott. Rizner József elmondta: az egyesület négy éve működik, nem a népszavazásra jött létre. Természetesen bejegyzett egyesület - fogalmazott. Azzal, hogy poltikai színezete lenne a népszavazásnak, nem foglalkozik - tette hozzá. Arra, hogy érez-e felelősséget a helyzet miatt a kórházigazgató azt válaszolta: a kormányzati szintű jogszabályok miatt nehéz ide orvost találni. Próbált orvost szerezni, de nem tud nekik több pénzt adni - mondta.


17.54. A fórum egyik hozzászólója szerint az önkormányzat korábban hibát követett el, nem tárta fel, hogy szakszerű volt-e az irányítás. Ha az irányításról lemond az önkormányzat akkor bevallja, hogy alkalmatlan az irányításra - vélekedett.


17.50. Az egyik hozzászóló elmondta, hogy nem érzi a kompromisszumos készséget a polgármesteri hivatal és a kórház között. Hozzátette: nem lehet megtenni, hogy a kórház olcsóbban kapja például a fűtést? Lehetne esetleg kicsit csúsztatni a privatizációt, várni, hogy a helyzet javuljon - vélekedett. Szitka Péter polgármester így reagált: azzal mindeki egyetért, hogy van probléma a kórházban, de nem hallott megoldást erre. Visszautasította azt a feltételezést, hogy amellett kampányolna, hogy ne menjenek el az emberek a népszavazásra. Csak elmondta, mi lesz, ha elmennek, vagy sem, ha eredményes lesz, vagy sem a szavazás - magyarázta. Karikás Lajosné alpolgármester szerint: 2007 januárban szakmai munkacsoport állt föl, amelynek tagjai többek között a kórház-, ápolási- gazdasági igazgatói is voltak. Azzal foglalkoztak hónapokon keresztül, hogy találjanak aletrnatívát a megmentésre - tette hozzá. Egy hozzászóló arra kérte a választ, hogy az önkormányzatnak miért nem éri meg működtetni a kórházat, míg egy magán cégnek megérné. A polgármester így reagált: az önkormányzatnak akkora forrása, amely 20 évre biztosítaná a kórház szolgáltatását, valamint az adósságrendezést megoldaná, nincs. A polgármester többször hivatkozott a Borsod online-on korábban írt cikkekre, amelyben a pályázó cégek vezetői is megszólaltak. Másfél évig egyeztettek a kórház jövőjéről, most már nem ennek van itt az ideje - fogalmazott a polgármester. Az lett volna a vita veleje, ha a megoldási javaslatok között tudunk versengeni - vélekedett.


Dr. Trencsényi Erzsébet ismertette a kórház jelenlegi gazdasági helyzetét. Elmondta többek között azt is, hogy szép lassan ki tud lábalni a kórház a mostani helyzetéből. Nyílván a fejlesztésekhez kell finanszírozás, ahhoz, hogy le tudjanak hívni uniós pénzeket - tette hozzá.


17.27. A közbeszerzési pályázatra reagálva dr. Kukla Mária vezető főtanácsos egy 2007-es törvény részletét mutatta be, amely az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szól. Ez kimondja, hogy vagyonkezelői jog átadásához kapcsolódóan a szerződéskötés során a közbeszerzést a helyi önkormányzatnak nem kell lefolytatnia.


17.25. Rizner József, az Összefogással Barcikáért Egyesület elnöke elmondta: egyetértenek a polgármesterrel abban, hogy változtatásokat kell végre hajtani a kórházban. A többivel azonban nem - folytatta -, például azzal, hogy szükséges átadni külső befektetőnek az intézményt. Az elnök úgy gondolja, nem kell átadni a működtetést. Sok sajtóhír arról számol be, ahol ez már megtörtént, nem jól sikerültek - tette hozzá. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a barcikai pályázati kiírás nem nyitotta szélesre a kaput, hiszen egy szolgáltatót részesített előnyben. Az elnök szerint az önkormányzatnak közbeszerzési pályázatot kellett volna kiírnia. Hiszen - folytatta - erre nem vonatkozik az egészségügyi törvény módósítása. Azt Rizner József is elmondta: alacsony a finanszírozás, de nemcsak Kazincbarcikán, és ezt a helyzetet az egészségügyi kormányzat teremtette. Ezer sebből vérzik a barcikai kórház, mint a magyar egészségügy - hangsúlyozta. A polgármester azon állításával, hogy helytelen a népszavazás kezdeményezés nem értünk egyet - hangsúlyozta az elnök. A népszavazás olyan kezdeményezés, amit igénybe venni, nem ördögi dolog- hangsúlyozta.


17.17. Dr. Kukla Mária vezető főtanácsos hozzászólásában kiemelte: a kórház szakember hiányban szenved, illetve műszerállománya is felújításra szorul. Azaz - folytatta - a szakmáknak megfelő műszerpark fejlesztése is időszerű lenne. A finanszírozással kapcsolatban fontosnak tartotta elmondani, hogy az egészségügyi intézmények a központi költsgvetésből az egészségbiztosítási pénztáron keresztül részesülnek. A barcikai kórháznak is van fenntartója, az önkormányzat, de a pénztáron kívül a fenntartó nem kap plusz forrást a központi költdségvetésből - magyarázta.

Az aktív fekvőbeteg ellátáson áll az egész kórház gazdálkodása - mondta a főtanácsos. Hozzátette: amint a beteg megjelenik a rendelésen, besorolható valamelyik betegségcsoportba, annak az ellátása jpedig elent valamennyi súlyszámot. Ha 1, akkor ez 146 ezer forintot jelent - magyarázta. A kórház bevételét tehát az ellátott beteg utánni súlyszámok összege adja mondta. Kifejtette azt is, hogy 2004-ben teljesítmény volumen korlátot vezettek be az országba. Bázisnak a 2003-as év finanszírozását vették - folytatta. Ezzel rosszul járt a barcikai kórház, hiszen 2003 második felében kezdődött a kórház rekonstrukció, így nem volt akkora forgalom, mint az elmúlt évben - tudtuk meg. Hozzátette: ezt  a minisztériumban nem vették figyelembe, és a korrekcióra csak 2007 október 1-vél került sor.


16.49. A fórum első hozzászólója Szitka Péter, a város polgármestere volt, aki megköszönte lapunknak ezt a lehetőséget, hogy a népszavazás előtti utolsó napokban még mindkét oldal kifejtheti véleményét. Mint mondta: abban mindkét oldal egyetért, hogy a kórház adósságállományának kezelésére megoldást kell találni. Vagy az önkormányzatnak a saját költségvetéséből, vagy azáltal, hogy befektetőnek adják bárbe a kórház működtetését - tette hozzá.

Megoldást jelentett volna az integráció is, amennyiben az ózdi kórház hajlandóságot mutatott volna az együttműködésre - fogalmazott a polgármester. Elmondta: az elmúlt években a kórházat kívülről felújította a város, de a belső eszközrendszer is megújításra szorul. A környező kistelepülések lakói is igénybeveszik a kórházat, de ezek az önkormányzatok nem tudnak és nem is akarnak hozzájárulni a működtetéshez - magyarázta. Aki a vasárnapi népszavazáson nemet mond, az azt akarja, hogy a barcikai lakosok, azaz az önkormányzat oldja meg a kórház működését - tette hozzá Szitka Péter. Aki az igenre szavaz, az garantálja az intézmény 20 éves fennmaradását - fogalmazott.

A polgármester az esetleges elbocsájtásokra is kitért. Mint mondta: a befektető szakmai garanciát vállalna arra, hogy az ott dolgozó 414 embert foglalkoztatja. Az önkormányzat sajtá erőből azonban nem biztos, hogy ilyen körülmények között képes majd működtetni az intézményt - magyarázta. Ha a népszavazás olyan eredményt hoz, hogy nem kell bérbe adni a működtetést, akkor ebbe az irányba mozdul el a képviselő-testület, ha viszont a lakosok többsége nemleges választ ad a helyi népszavazási kezdeményezésre, akkor a most felfüggesztett pályázatokat értékeli és lezárja - fogalmazott a polgármester.  Majd Karikás Lajosné, a város alpolgármestere ismertette azokat a szánmadatokat, amelyek jelenleg a kórház gazdasági helyzetét jellemzik.


16.38. Az Észak-Magyarország és a Borsod Online által szervezett fórumon a városvezetés mellett a kórház vezetése és az érdeklődők is elmondhatják véleményüket. A fórumra meghívtuk: Szitka Pétert, Kazincbarcika polgármesterét, Rizner Józsefet, az Összefogással Barcikáért Egyesület elnökét, Karikás Lajosnét, a város alpolgármesterét, dr. Trencsényi Erzsébetet, a kórház főigazgatóját, valamint dr. Kukla Mária vezető főtanácsost. A fórumot Kolodzey Tamás, lapunk munkatársa vezeti. Mintegy félszáz érdeklődő jött el a rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában