Helyi közélet

2008.05.15. 21:05

A három kórházi pályázó kitart...

<p>Kazincbarcika -&#160;A dilemma a régi: elégedettek-e kórházukkal a kazincbarcikaiak, és szükség van-e az üzemeltetés magánkézbe adására ahhoz, hogy az egészségügyi intézmény gazdaságosan működjön és a szolgáltatás színvonala javuljon?</p>

Erről döntenek a városlakók a május 18-ai helyi népszavazáson. A 3 pályázó nyilatkozatban erősítette meg, hogy nem szegte kedvüket ez az intermezzo. A miértre kerestük a választ a három pályázó, azaz a Hospinvest Zrt., a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és a Debreceni Egyetem illetékeseitől.

A támadás, tiltakozás, a tüntetés egyedül a Hospinvest ellen irányul. Kollányi Gábor, a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt. elnöke szerint oda hívnak az önkormányzatok bennünket, ahol vagy nem történtek meg a beruházások vagy a kórház gazdálkodása nincs egyensúlyban.

Barcika speciális helyzetű, itt mind a kettővel probléma van. Stratégiánk területorientált. Egységes területeket - és lehetőleg egymás mellett fekvőket - próbálunk egészségügyi szolgáltatás nyújtására megszerezni. Ha minél nagyobb területen végezzük a szolgáltatást, annál gazdaságosabb és annál több orvosi szakma jeleníthető meg, azaz a gazdaságosság együtt jár egy minőségi fejlődéssel is. A barcikai kis kórház, de az ellátási körzete nagy: 105 ezer embert érint, tehát rendkívül perspektivikus térség. Az elfoglalt nagy terület mellett azonban kisméretű kórház maradt és a betegutak sem Barcika felé irányulnak. Így számunkra egyértelmű: nincsenek kihasználva a kórházban rejlő lehetőségek. Barcikán címzett támogatás igénybe vételével történt egy rekonstrukció, ám a kórházmenedzsment nem azt valósította meg, amire a lakosságnak szüksége lett volna, hanem egy presztizsberuházást - jelentette ki Kollányi Gábor.

A dolgozók nem ismerik a magánszolgáltatásba történő átlépésnek azt a feltételrendszerét, ami nekik valós védelmet jelent a közalkalmazotti rózsaszín luftballonnal szemben. Azért örülök a népszavazásnak, mert ebből egy dolog világosan kiderül: mégpedig az, hogy elégedettek-e kórházukkal.
-A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház nem egyedül, hanem a térség legnagyobb egészségügyi befektetőjével (MedCenter Kft.) és Barcika környékének legjelentősebb munkáltatójával (BorsodChem ZRt.) pályázik a barcikai kórház üzemeltetésére - nyilatkozta dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa.

Mindhárom cég a  térségben van évek-évtizedek óta. Nem kívánnak eltávozni innen, és egyben ez biztosítéka is annak, hogy nem rövid távú befektetői érdekek motiválják pályázatukat. A megyei kórháznak évtizedek óta ezer szállal kialakult kapcsolata van a barcikaival. Célunk nem a visszafejlesztés, hanem profiltisztítás és ezzel a párhuzamosságok csökkentése. A bizalom visszaszerzésével, a jól működő járóbetegellátás biztosításával a magánrendelések szerepe módosul, és arra a helyre kerül, ami általában elfogadott a jelenlegi kórház rendelőintézeti struktúrában. Összefoglalva: a jót megtartjuk, a hibát kijavítjuk, a rosszat elvetjük - mondotta végezetül dr. Csiba Gábor.

- A Debreceni Egyetem OEC nem ragaszkodik a barcikai kórház működtetéséhez, hanem a városi önkormányzat írt ki egy pályázatot, melynek elnyerése több szempontból illeszkedik a centrum stratégiai céljaihoz, de valódi eredményt elérni meggyőződésünk szerint csak akkor lehet, ha a városi önkormányzat a város és a környező települések lakossága is érdekelt abban, hogy mi működtessük a kórházat. Úgy gondoljuk, hogy egy rövid befektetési időszak után pénzügyileg rentábilisan lehet a kórházat működtetni, miközben az egyetem és a kórház közti szakmai kapcsolatok erősödése előnyöket fog hozni - jelentette ki Kecskés Gábor, a Debreceni Egyetem gazdasági igazgatója. Az egyetemen végzett szakmai munka, az orvosainkba vetett bizalom megvan és erős. Amennyiben mi fogjuk üzemeltetni a városi kórházat, ez a szakmai teljesítményhez kötőtő bizalom ki fog terjedni a város kórházára is. Néhány, szakmájában elismert vezető orvosunk rövidebb-hosszabb időre való áthelyezését is tervezzük.

B.Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában