Helyi közélet

2008.04.08. 11:16

Olvasói levél: Ne vigyenek értéktárgyakat a kórházba!

<p>Egyszerűbben is csökkenthető a kórházi lopások száma, mint széfek elhelyezésével. Ha valakinek előre kiszámíthatóan be kell feküdnie a kórházba, akkor ne vigyen magával értékeket, csak a legszükségesebb használati tárgyakat. - <STRONG>olvasói levél</STRONG>.</p>

Mint ahogy az élet más területein is, a kórházakban is megnövekedett a besurranásos lopások száma. Azért, hogy a kórház a betegek személyes értéktárgyaiknak biztonságos őrzését garantálni tudja, az Egészségügyi Minisztérium vezetősége úgy döntött, hogy záros határidőn belül minden kórházi ágy mellé széfet fognak elhelyezni. Bizonyára ez a megoldás nagymértékben csökkentené a bűnelkövetések számát, csakhogy felmerül bennem – és gondolom, hogy másokban is – a kérdés, hogy szükség van-e ilyen nagy költségvonzatú beruházásra, és egyáltalán arányban áll-e ez a megoldás az elkövetett lopások számával és súlyával. A válasz számomra egyértelműnek tűnik – nincs. Megítélésem szerint költségtakarékosabb módon is csökkenthető a kórházi lopások száma és ebben nincs semmilyen újkeletű megoldás.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy ha valakinek előre kiszámíthatóan be kell feküdnie a kórházba gyógykezelésre, akkor ne vigyen magával értékeket, csak a legszükségesebb használati tárgyakat, amelyeknek őrzése nem okoz neki gondot, hiszen a kórházba mindenki gyógyulni megy. Akiket pedig baleset, rosszullét vagy egyéb váratlan indok miatt szállítanak kórházba mentővel, azoknak a személyes tárgyait, értékeit a kórházi dolgozóknak kellene leltárba venniük, és egy biztonságosan zárható szekrénybe kellene azokat elhelyezni. Úgy tudom (nem vagyok benne biztos), hogy ezt a gyakorlatot ma is alkalmazza a kórház. Ami pedig az újonnan felszerelendő széfeket illeti, a betegek nagy többsége idegenkedne azok használatától. Állapotuk okán sem tudná mindenki kezelni, és megjegyezni a több szám kombinációjából álló rendszert. Akkor, amikor az egészségügy ezer sebből vérzik, okosabban is fel lehetne használni az erre szánt, országosan több milliárd forintot kitevő összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában