Helyi közélet

2008.04.15. 09:44

Miskolc hulladékhegyein innen és túl

<p>Miskolc - Mókus szaladt keresztül az erdőszéli szeméthegyen – ez a kép fogadott minket Miskolc határában.&nbsp<br /> <a href="http://video.boon.hu/recent/members.boon_szerkesztoseg/Erdei-szemethegy.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" border="0" widht="13" height="13" /></a></p>

Gumiabroncs, építési törmelék, olajos flakon, törött műanyag vödör, megunt kanapé és rengeteg háztartási hulladék – mindez Miskolctapolca Szent Kereszt hegyi erdős részén halmozódott fel hatalmas kupacban a kavicsút mellett. A helyszínre – a terület kezelőjeként – az Északerdő Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság szakembereivel látogattunk ki, akik arra hívták fel figyelmünket: a város egyes külterületein ipari méreteket kezd ölteni az illegális szemételhelyezés.

Hasonló helyszín a Csermőkei dülő, de ha lehet ott még rosszabb a helyzet: hatalmas fekete szemeteszsákokban, illetve szétszórva hever a kommunális hulladék. Pontosabban hevert, ugyanis múlt hét pénteken zárult az a több napon át tartó munkam, aminek során megtisztították az Északerdő dolgozói a területet. Összesen 72 köbméter hulladékot szállítottak el.

Újratermelőik a szemét

– Szeretnénk azt mondani, hogy a terület tiszta. De nem az. Ugyanis még be sem fejeztük a gyűjtési és elszállítási munkálatokat, máris újabb szeméthalmok keletkeztek, amiket közben hordtak oda. Így van ez valamennyi kitakarított területen, egy idő után újratermelődik a hulladék – számolt be Rencsiné Ágh Márta, a társaság sajtóreferense. – A terület kezelőjeként az Északerdőnek jelentik, ha fel kell számolni a hulladékot – folytatta –, de ez valahol elkeserítő helyzet, azért is, mert alapvetően ez nem tartozik a feladataink közzé. Több millió forint ezen terület megtisztítása, miközben ehhez forrással és személyi állománnyal nem rendelkezünk. Az önkormányzatok nagyon ritkán működnek velünk együtt, olyan intézkedések pedig nem történnek, amik csökkentenék a szemételhelyezést.

Hogy mik lennének ezek az intézkedések? A hulladékgazdálkodási törvényt jobban kellene érvényesítenie az önkormányzatoknak, azaz minden háztartást kötelezni a gyűjtőedények megvásárlására és használatára, az üdülőterületeken is – tudatta a sajtóreferens.

Nincs szemétszállítás
A szemétkonténerek és a szemétszállítás ügye azért is kardinális kérdés, mert az üdülőházak környezetében található a legtöbb gazdátlan szemét. Példának okért ott van a miskolctapolcai helyszín, amit nekünk is megmutattak. Ez vikkendházak "alatt" található. Feljebb mentünk a hétvégi házakig, ahol megállapítottuk, egyetlen szemételhelyezésre alkalmas kuka, vagy konténer nem található, sőt ezek híján néhány kertben halomban áll a különféle hulladék. A Csermőkei dülőnél most felszámolt szemétlerakó szintén hétvégi házak mellett található, ahol azért ölthetett hatalmas méreteket a szemételhelyezés, mert ezeket a házakat bizonyos okok miatt életvitelszerűen lakják, viszont ezen a részen szintén nincsenek hulladékkonténerek és nincs szemétszállítás sem.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában